Vzpenjača na redni servis, v ŠC Pohorje škripa

Število prenočitev in gostov na območju Pohorja se je v poletni sezoni zmanjšalo.

Objavljeno
10. oktober 2012 17.44
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor - Ker Športni center (ŠC) Pohorje čakajo vzdrževalna dela na Pohorski vzpenjači, ta v drugi polovici meseca nekaj dni bo obratovala. Za krožno-kabinsko žičnico je ŠC Pohorje sicer letos iz proračuna mariborske občine že dobil dobrih 800 tisoč evrov subvencij.

Po besedah Srečka Jesenška, direktorja Pohorske vzpenjače, morajo v skladu z zakonodajo in navodili proizvajalca na njej dvakrat na leto opraviti pregled, servis pogonskih agregatov in redna vzdrževalna dela. Med drugim je Jesenšek omenil kontrolo delov, podvrženih večji obrabi, kabin in nosilnih koles jeklene vrvi ter pregled obrabe vrvne prižemke. Zaradi tega Pohorska vzpenjača ne bo obratovala predvidoma od 15. do 19. oktobra ter 24. in 25. oktobra.

Letos za vzdrževalna dela približno 650.000 evrov

Na vprašanje, ali bodo za zagotovitev varnosti pred zimsko sezono izvedli remont še na kateri drugi žičnici, je Jesenšek odgovoril, da so naprave na Mariborskem Pohorju v večini že pregledane, vsa večja vzdrževalna dela pa, je zagotovil, že izvedena.

»Do začetka zimske sezone moramo opraviti še zakonsko predpisane tehnične preglede naprav, ki jim konec leta poteče veljavnost zadnjega tehničnega pregleda,« je pojasnil Jesenšek. Po njegovih besedah bodo letos za vzdrževalna dela na napravah in strojih porabili približno 650.000 evrov.

Podatkov o letošnjem poslovanju iz ŠC Pohorje nismo dobili, je pa znano, da ima to podjetje, ki ima trenutno blokado na enem od svojih računov, že nekaj časa resne finančne težave. V letu 2011 si je nabralo za skoraj 3,4 milijona evrov izgube, lanskoletni prihodki ŠC Pohorje pa so se glede na leto poprej zmanjšali za 2,6 milijona evrov. Po statističnih podatkih, ki smo jih pridobili z mariborskega turističnega zavoda, je sicer na območju Pohorja tudi letošnje poletje tako število prenočitev kakor gostov upadlo: prvo za 16, drugo pa za 13 odstotkov.

MOM z ŠC Pohorje menda sodeluje zgledno

Finančne težave ŠC Pohorje je sicer letos vsaj nekoliko ublažila Mestna občina Maribor (MOM), ki ima z njim sklenjeno koncesijsko pogodbo za izvajanje javne službe prevoza potnikov na Pohorje. Za subvencioniranje delovanja krožno-kabinske žičnice so v proračunu MOM za leto 2012 planirana sredstva za ŠC Pohorje v višini 1.190.000 evrov (po 470.000 evrov za letos in lani ter 250.000 evrov za leto 2010), do sedaj pa so jim iz občinskega proračuna že nakazali 822.500 evrov, so sporočili iz županovega kabineta.

»Sodelovanje s ŠC Pohorje poteka nemoteno,« pravijo na MOM. Ali jim bodo torej do konca leta nakazali še razliko do predvidenega 1,2 milijona evrov, niso odgovorili, je pa to odvisno od rebalansa občinskega proračuna. Tega morajo v mestni upravi pripraviti zaradi nižje realizacije prihodkov v proračun kot so načrtovali.