Z akcijo 40 dni brez alkohola nad prekomerno pitje

V sodelovanju slovenske Karitas, Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter zavoda Med.over.net bo med 21. februarjem in 7. aprilom potekala akcija 40 dni brez alkohola.

Objavljeno
20. februar 2007 19.02
Akcija 40 dni brrez alkohola
Ljubljana - V sodelovanju slovenske Karitas, Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter zavoda Med.over.net bo med 21. februarjem in 7. aprilom potekala akcija 40 dni brez alkohola. Akcija je namenjena spreminjanju kulture pitja, osveščanju o posledicah in zmanjševanju prekomernega uživanja alkohola. Po besedah ministra za zdravje Andreja Bručana se Slovenija kljub počasnemu upadanju porabe alkohola še vedno uvršča med države z visoko porabo alkohola.

Organizatorji akcije opozarjajo na stisko družin zaradi bližnjih ali sorodnikov, ki prekomerno pijejo in na škodo, ki jo alkohol povzroča družbi. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je od leta 1991 do 2007 vsako tretjo prometno nesrečo s smrtnim izidom povzročil voznik pod vplivom alkohola. Strokovnjaki ocenjujejo, da je v Sloveniji kar 170 tisoč oseb, ki imajo težave z alkoholom, povprečna poraba čistega alkohola pa je v letu 2005 znašala 8,8 litra na prebivalca, so sporočili iz slovenske Karitas.

Omejiti škodo, povezano z rabo alkohola

Po besedah Bručana si na ministrstvu za zdravje prizadevajo omejiti škodo, povezano z rabo alkohola, z ukrepi, kot so omejevanje dostopnosti alkohola, ukrepi za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, prepoved oglaševanja alkoholnih pijač, svetovanje v osnovnem zdravstvu ter nenazadnje vzgoja v družinah in šolskem prostoru. Minister je še poudaril, kot so zapisali v sporočilu za javnost, da je izvajanje celovite politike na tem področju v veliki meri odvisno od sodelovanja civilne pobude, kakršna je tudi omenjena akcija.

Akcijo je pozdravil tudi ljubljanski nadškof metropolit Alojz Uran. Alkoholizem je po njegovem na Slovenskem najbolj razširjena in najbolj uničujoča odvisnost, ki se vedno bolj širi v mladostna leta, v 40-dnevnem alkoholnem "postu" pa vidi lepo priložnost, da s popolnim odrekanjem alkoholu preverimo sebe in svojo morebitno zasvojenost, obenem pa smo v moralno oporo alkoholikom in ljudem, ki trpijo zaradi navzočnosti alkoholikov v njihovem okolju.

V času akcije se odpovejmo alkoholu


Organizatorji so s 150 tisoč zloženkami pozvali k pridružitvi akciji 40 dni brez alkohola, prek katere lahko udeleženci simbolno izrazijo solidarnost z vsemi, ki se trudijo rešiti iz sveta zasvojenosti z alkoholom in s tistimi, ki trpijo zaradi bolezni, ki so posledica alkohola, zaradi nesreč na cestah in zaradi nasilja v družinah. Udeležence pozivajo, da se v času akcije odpovedo uživanju alkohola, hkrati pa opozarjajo, da bi se morali alkoholu izogibati celo leto - vsaj kadar vozimo ali pri delu z napravami in orodjem.