Z avtobusom za evro po Kočevju in bližnji okolici

Poskusno za tri mesece z javnim prevozom, od ponedeljka do sobote 19-krat na dan. Občina odštela 18.000 evrov.

Objavljeno
03. maj 2017 20.55
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Kočevje – V sodelovanju s kočevsko občino je avtobusni prevoznik Avrigo danes odpeljal prve potnike po mestnih ulicah v Kočevju in njegovi bližnji okolici. Manjši avtobus bo poskusno vozil tri mesece, potem pa se bo občina na podlagi interesa med občani odločila za morebiten razpis koncesije. Dnevna vozovnica z možnostjo neomejenega števila vstopov in izstopov bo stala en evro.

Za uvedbo mestnega potniškega prometa, ki ga denimo ne premore niti Mestna občina Celje, so se na občini odločili na podlagi ankete v kočevskem društvu upokojencev.

»Pokazalo se je, da naši ljudje takšen javni prevoz preprosto potrebujejo, saj so bili doslej odvisni samo od bližnjih sorodnikov, ki pa jih, zaradi službenih obveznosti, praviloma nikoli ni doma. Želimo, da ljudje množično uporabljajo javni prevoz, saj bodo na ta način prispevali tudi k zmanjšanju onesnaževanja okolja, kar tudi ni zanemarljivo,« je povedal kočevski župan Vladimir Prebilič.

Za tri mesece je občina za opravljanje mestnega prometa z javnim natečajem izbrala družbo Avrigo, ki je lani kupila kočevski Integral. Za 19 voženj na dan od ponedeljka do sobote in v času trimesečnega poskusnega obratovanja bo lokalna skupnost zagotovila 18.000 evrov. Avtobus ob nedeljah in praznikih ne bo vozil.

Sodelovanje trgovskih centrov

»Zavedamo se, da se mestna proga sama po sebi nikoli ne bo finančno pokrila, vendar smo prepričani, da gre za socialno zelo pomembno obliko vključevanja starejših občanov v družbo,« meni Prebilič. Krožna proga mestnega potniškega prometa tvori osmico pri železniški postaji in poteka od osnovne šole Ob Rinži pa do Brega pri Kočevju in Stare Cerkve in ima dvajset postajališč.

»Cestna osmica« meri 15 kilometrov, vožnja pa traja dobrih 45 minut in potniki se bodo lahko za evro vozili ves dan. Prvi avtobus bo s postajališča Center odpeljal ob 5.30 uri, zadnji ob 17.40 uri. Ker je bilo treba ob mestnih prometnicah urediti 20 postajališč, je to občino stalo 7000 evrov. Po besedah župana Prebiliča, so se v projekt vključili tudi trije trgovski centri, ki bodo njihovim kupcem ob nakupu nad 20 evrov podarili brezplačno enodnevno vozovnico.

Po besedah direktorja družbe Avrigo Aleša Hrasta so vožnje z mestnimi avtobusi zelo priljubljene in dobro zasedene v Postojni, Zagorju, Kobaridu in Idriji, kjer njihova družba prav tako izvaja mestni potniški promet, zato napoveduje, da bo tako tudi v Kočevju.

Tajnica Društva upokojencev Kočevje Marija Jerbič je prepričana, da bodo prevozno sredstvo uporabljale vse generacije, pri čemer se zavzema, da bi progo podaljšali vsaj še do Dolge vasi, Livolda in Mozlja, kjer ljudje nimajo poceni javnega prevoza. Prebilič pravi, da imajo prebivalci omenjenih krajev javni prevoz z avtobusom na t. i. delavski liniji dvakrat na dan in trikrat na dan s šolskim avtobusom. »Res pa je, da je vozovnica za 20 centov dražja,« je pojasnil Prebilič.