Z beemveji po zaščitenem mokrišču

Organizatorji poligona trdijo, da niso vedeli, da gre za naravno vrednoto. Dovoljenja za prireditev niso pridobili.

Objavljeno
20. februar 2017 22.46
Mokrišče Ledina
Blaž Račič
Blaž Račič
Rateče – Podjetju BMW Group Slovenija oziroma podjetju Si sport grozi do 10.000 evrov kazni, ker so preizkus svojih vozil organizirali na mokrišču Ledina pri Ratečah. To je območje naravne vrednote državnega pomena, kjer je vožnja z motornimi vozili prepovedana.

»Za izvedbo poligona v Ratečah smo pridobili soglasje lastnika zemljišča, vendar, žal, nismo bili obveščeni, da se nahaja na zaščitenem območju,« je včeraj za Delo dejala Maja Ilec, direktorica korporativnega komuniciranja v BMW Group Slovenija, in zagotovila, da so »takoj, ko so bili na to opozorjeni, aktivnosti prenehali«.

V nevladni organizaciji Alpe Adria Green (AAG) dvomijo, da organizatorji dogodka skupaj z udeleženci ne bi vedeli, da je dogodek organiziran v Ledinah, saj bi po njihovem vsak pismen Slovenec moral vedeti, da je to območje naravne vrednote državnega pomena. Takšne kršitve in uničevanje naravnih vrednot se dogajajo zaradi neučinkovitega inšpekcijskega nadzora, je prepričan Vojko Bernard, predsednik AAG.

Podjetje Si sport je kot podizvajalec BMW Group Slovenija na jeseniški upravni enoti pridobilo dovoljenje za organizacijo javne prireditve Dežela BMW xDrive za drugi, tretji in četrti konec tedna v februarju, je povedala Alenka Burnik, načelnica UE Jesenice. Dejala je, da so dovoljenje izdali le za prireditveni prostor pri hotelu Skipass in na snežni plaži v Kranjski Gori, ne pa tudi za območje pri Ratečah.

»Žalostno, da se to sploh dogaja«

Na inšpektoratu za okolje in naravo so potrdili, da so prejeli prijavo. »Iz nje gre razbrati, da gre predvidoma za prirejanje vožnje v naravnem okolju oziroma vožnjo v naravnem okolju, domnevno brez ustreznega dovoljenja, kar bi pomenilo kršitev zakona o ohranjanju narave (ZON). V zadevi bo uveden postopek o prekršku,« pravijo na okoljskem ministrstvu, pod okrilje katerega spada inšpektorat.

Zakon o ohranjanju narave določa, da je v naravnem okolju prepovedano voziti, ustaviti, parkirati ali organizirati vožnje z vozili na motorni ali drug lasten pogon vozila. Območje Ledina je naravna vrednota državnega pomena, kar je še dodatni vzrok, da takšnih dejavnosti tam ni mogoče organizirati, odgovornost podjetij pa bi morala biti pri tem še toliko večja, je dejal Metod Rogelj, vodja kranjske enote zavoda za varstvo narave. Pravi, da ga žalosti, da »se sploh morajo ukvarjati s takšnimi vsebinami«. Lastnik zemljišča jih za soglasje za izvedbo voženj ni zaprosil, je povedal Rogelj in dodal, da mu ga na podlagi zakona niti ne bi izdali.

Rogelj je izpostavil še, da mediji pogosto promovirajo takšne vožnje in da bi morala podjetja voznike učiti, da ne smejo voziti kjerkoli. Podobne vožnje lahko potekajo na urejenih parkiriščih, lahko pa tudi občine z odloki določijo pogoje in območja, kjer je mogoče voziti v naravnem okolju.