Z bitcoinom bodo Kranjčanom »odpirali glavo«

V krožišču pri sodišču bodo spomenik blockchainu odprli v torek. Pobuda s facebooka, denar iz podjetij 3fs in Bitstamp.

Objavljeno
08. marec 2018 23.38
Blaž Račič, Roni Kordiš
Blaž Račič, Roni Kordiš
Kranj – Samostojni podjetnik Aleksander Frančeškin in delavci podjetja Žerjav so včeraj sredi krožišča pri kranjskem sodišču postavljali velik železni znak kriptovalute bitcoin. Gre za spomenik veriženju podatkovnih blokov (blockchain) in poklon uporabnim perspektivam novih tehnologij, so o donaciji podjetij 3fs in Bitstamp sporočili z Mestne občine Kranj.

Dva tedna je v delavnici Aleksandra Frančeškina po zamislih Selmana Čorovića nastajal tri tone težak sedemmetrski kovinski obod, ki obkroža znak za bitcoin. Kovina je corten, je pojasnil mojster, zato bo obeležje v prihodnje ohranilo rjast videz.

A tega nikakor ne gre povezovati z zastarelostjo, saj z občine sporočajo, da je »Kranj »baza« prenekateremu podjetju, ki vsem nam in tudi v svetovnem merilu »odpira glavo« za drugačno, napredno miselnost, predvsem pa inovativno izrablja rešitve tehnologij veriženja blokov.

Za župana Boštjana Trilarja je simbolika umestitve večplastna, saj »krožišče predstavlja stičišče, iz katerega vodijo številne poti, v smislu primerljivosti s kriptosvetom pa so prav tehnologije blockchain tiste, ki ponujajo neslutene možnosti in priložnosti, aplikativnosti«. Spominsko obeležje je hkrati povezovalna točka kranjskega urbanega ekosistema, kar simbolizira omreženost in povezljivost, Kranj pa je po županovem prepričanju »ena ključnih izhodiščnih točk tudi za slovenska podjetja, ki so znala pogledati čez in v resnici soustvarjajo ta novi svet neslutenih možnosti«.

Predsednik društva Bitcoin Slovenija Jure Pirc, ki se bo skupaj z županom in državnim sekretarjem Tadejem Slapnikom v torek udeležil uradnega odkritja, pravi, da gre za zgodovinski trenutek, za enostavno pisanje zgodovine, saj bodo odkrili prvi takšen spomenik na svetu. »Zame so trenutki, ko na naši zemljici nekaj naredimo prvi na svetu, enostavno neprecenljivi,« je navdušen Pirc. Poudaril je še, da »svet blockchain danes zagotovo ne bi bil enak, če se avgusta 2011 dva pogumna Kranjčana ne bi podala na svojo drzno pot v svet kriptoekonomije oziroma bitcoin svet.

Obeležje so postavili na predlog uporabnika družbenega omrežja facebook, ki je občini lani predstavil zamisel, finančno pa sta jo nato podprli podjetji 3fs in Bitstamp. Za spomenik in gradbena dela sta namenili 21 tisočakov.

V torek, na dan odkritja, bodo v kranjski Kovačnici organizirali okroglo mizo o prihodnosti novih tehnologij, kasneje pa v stolpu Škrlovec še kulturni program Blockparty.