Z davkoplačevalskim denarjem kupovali spodnje perilo

V sklopu protokolarnih oblačil tudi dokolenke, nogavice in metrsko blago.

Objavljeno
14. november 2011 10.42
Posodobljeno
14. november 2011 14.40
Mo. S.
Mo. S.

LJUBLJANA – Zaposleni v uradu predsednika republike naj bi v sklopu protokolarnih oblačil kupovali vse povprek: od spodnjega perila do zimskih jaken in celo dokolenk, piše današnji Reporter.

Računi zasebne potrošnje

Računsko sodišče trdi, da so uslužbenke nakupile oblačil za 5085 evrov, dejanski računi pa kažejo, da to ne drži povsem, saj je največji znesek na enem računu kar 888 evrov. Očitno gre za račune zasebne potrošnje, ki pa jih uslužbenci niso plačevali z zasebnim denarjem, ampak davkoplačevalskim.

Računi brez podatkov kupca, nekateri celo brez artiklov

Skrb vzbujajoče je, da nekateri računi sploh nimajo ustreznih podatkov, ampak gre le za kopije odrezkov POS-terminalov, ki so bili očitno dovolj dober dokaz nakupa za urad. Z nekaterih računov niso razvidni niti datum niti artikli, kaj šele ime in naslov kupca, znani so le končni zneski. Računi se ne nanašajo na številke naročilnic, ki bi morale biti izdane v uradu, tudi ime urada ni nikjer navedeno, prav tako pa niso znana imena zapravljivcev.

Od kdaj so športna oblačila protokolarna?

Pregledani računi so bili izdani decembra 2008 v različnih trgovinah, tudi športnih, čeprav je jasno, da športna oblačila nikakor ne spadajo med protokolarna, za katere potrošnice dobijo povrnjen denar. In kaj se je znašlo med artikli? Torbice, pasovi, plašči, bluze, hlače, kostimi, jakna z zanimivim imenom »Olala«, majice, jope, čevlji, spodnje majice, metrsko blago, nogavice, dokolenke ...

V enem mesecu šest bluz iz iste trgovine

Zanimiva je tudi časovna razporeditev nakupov: večina se jih je zgodila v začetku decembra, ko radi kupujemo darila. Potrošnica je v dveh dneh kupila štiri pare čevljev enake znamke, v razmiku dveh minut sta bila izdana dva računa v skupni vrednosti 170 evrov in podobno. V dobrem mesecu je bilo v isti trgovini kupljenih šest bluz.

V uradu po poročanju Reporterja torej niso upoštevali potrebnih predpisov, saj izdaj naročilnic sploh ni bilo, računi pa so nesprejemljivi.