Tit Turnšek za sožitje in prijateljstvo med vsemi narodi

Na spominski slovesnosti na Jančah je opozoril na širjenje fašizma in na njegovo sprego z neoliberalizmom.

Objavljeno
28. maj 2017 16.10
brez naslova
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Janče - Na Jančah je danes potekala spominska slovesnost ob 75-letnici bojev Druge grupe odredov z nemškim okupatorjem, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik zveze borcev Tit Turnšek. Obsodil je razraščajoči fašizem, medvojne kolaborante in revizionizem pravičnega partizanskega boja.

»Laži, ki jih trosijo razni Dežmani, Možine pa tudi nekateri poslanci iz vrst SDS, prehajajo v širjenje sovraštva. Žalitve in sovraštvo je prešlo vse meje dostojnosti in prav tako tudi nedopustno potvarjanje zgodovine. Ne žalijo samo našega narodno-osvobodilnega boja, padlih borcev in bork, žalijo tudi vse Slovence in Slovenke, ki so jih pobili fašisti in nacisti, žalijo borce in borke narodov bivše skupne domovine, žalijo pobite Jude in tudi vse zaveznike antifašistične koalicije,« je opozoril Turnšek. Po njegovem prepričanju je v V Evropi prevladal neoliberalizem kot družbeni in ekonomski koncept, in služi predvsem svetovnim korporacijam, ki si prilaščajo naravne vire, v prvi vrsti naftna bogastva, vodna bogastva pridejo še na vrsto. Tudi pridelava hrane naj bi postala monopol svetovnih korporacij, ki vsiljujejo genetsko spremenjeno hrano. Prekarnih delavcev, sodobnih sužnjev ... je vsak dan več.

V navezi neoliberalizem in fašizem

Po njegovem sta neoliberalizem in fašizem tesno povezana in sta si podredila gospodarstva in vlade. Tudi v Sloveniji fašizem danes ponovno dviguje glavo. Ob postroju Janševe Manevrske strukture v Kočevski Reki je pokojni dr. France Bučar pred časom ugotavljal: »Spodnaša se avtoriteta države, avtoriteta sodišča, ustanavlja se strankarska vojska. Žalibog, ampak natančno tako se je začelo v nacistični Nemčiji.« Turnšek je opozoril na pritiske na pravosodje, nekateri širijo strah pred migranti in do drugačnosti. »Naša naloga je širiti razumevanje, sožitje in prijateljstvo med narodi vse Evrope. Nikoli ne bomo pozabili padlih vojakov Rdeče armade, ki so vstopali v naše vrste. Zaslužijo si posebno spoštovanje in skrb za vse njihove spomenike,« je med drugim povedal Turnšek.

O pravih in nepravih Slovencih

Tudi ljubljanski župan Zoran Janković je obsodil razraščajoči fašizem doma in v Evropi, proti kateremu se je treba boriti v vsaki vasi. Napovedal je, da v Ljubljani ne bodo dovolili postavljanja domobranskih spomenikov. »To, kar nekateri počnejo v državnem zboru je sramotno. Pravijo, da je Turnšek provociral odbor za obrambo, jaz pa pravim, da jih je še premalo,« je rekel Janković in požel bučen aplavz več kakor 700 zbranih ljudi na današnji partizanski proslavi. Janković ugotavlja, da je vedno več tistih, ki partizanski boj spoštujejo. »Prišel bo čas, ko bo prišla vlada in tak parlament, ki bosta delovala pod geslom Delu čast in oblast,« je prepričan prvi mož Ljubljane. Obsodil je potvarjanje zgodovine, se zavzel za odpravo sankcij proti Rusiji in dejal, da narod, ki ne spoštuje svoje zgodovine nima prihodnosti, »mi pa jo imamo«.

Povabil je tiste iz državnega zbora, ki ne vedo kam sodijo, naj pridejo na Janče, da skupaj zapojejo partizansko pesem Hej, brigade, potem pa naj kritizirajo tovariša Tita Turnška. Litijski župan Franci Rokavec pa je rekel, da Janče povezujejo ljubljansko in litijsko občino, da je bila bitka na Jančah domoljubnega značaja, ter da »kdor zanika to bitko ne more biti pravi Slovenec«.