Z novelo do pregona uradnih oseb

Kolegij predsednika DZ je odločil, da bodo poslanci na januarski seji med drugim obravnavali novelo zakona o državnem tožilstvu.

Objavljeno
11. januar 2007 15.22
Ljubljana - Novelo zakona o državnem tožilstvu, s katero bodo znotraj skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri vrhovnem državnem tožilstvu ustanovili specializirani oddelek, ki bo preganjal storilce kaznivih dejanj iz policije in drugih podobnih represivnih organov, bo DZ obravnaval že na januarski seji. Kolegij predsednika DZ Franceta Cukjatija je namreč na današnji seji sklenil, da se zakonska novela obravnava po nujnem postopku.

Z novelo zakona naj bi na izvedbeni ravni omogočili učinkovito in nepristransko odkrivanje in pregon storilcev kaznivih dejanj, ki so uradne osebe določenega kroga represivnih organov, predvsem policije.

V skladu s predlogom novele zakona o državnem tožilstvu bodo znotraj skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri vrhovnem državnem tožilstvu ustanovili specializirani oddelek, ki bo preganjal storilce kaznivih dejanj iz policije in drugih podobnih represivnih organov, ki so uradne osebe.

V specializirani oddelek bo predvidoma premeščenih pet policistov in drugih oseb, ki imajo policijska pooblastila. Na centraliziran način bodo odkrivali kazniva dejanja in domnevne storilce kaznivih dejanj znotraj represivnih organov. Centralizirano pa jih bodo usmerjali državni tožilci iz omenjenega oddelka.

Nujni postopek so podprli predstavniki vseh poslanskih skupin razen LDS, podprli pa so tudi nujni postopek obravnave novele zakona o kazenskem postopku, ki je povezana s prvo novelo.

Tudi s predlaganimi spremembami zakona o kazenskem postopku naj bi bilo omogočeno učinkovito odkrivanje in pregon storilcev kaznivih dejanj, ki so pripadniki policije, vojaške policije, obveščevalno-varnostne službe ali so napoteni na misijo v tujini. V skladu s spremembami bo pristojnost za odkrivanje in pregon njihovih kaznivih dejanj prenesena na policiste in državne tožilce novega specializiranega oddelka skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala.

Člani kolegija so sklenili še, da bo DZ spremembe zakona o finančnem poslovanju podjetij obravnaval po skrajšanem postopku.