Z odpovedjo pogodbe preprečili še večjo škodo

Univerza na Primorskem je prejšnji teden odpovedala gradbeno pogodbo, ki jo je sklenila 15. aprila lani s podjetjem GPG Grosuplje, d. d., za gradnjo Centra mediteranskih kultur v okviru prvega objekta univerzitetnega kampusa Livade v Izoli.

Objavljeno
15. marec 2011 11.21
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Izola - To je storila zato, ker je GPG konec februarja brez obvestila prekinil dela na gradbišču in potem, ko so ga trikrat opomnili, da mora nadaljevati. »Upam, da ne bodo nastale daljše zamude in dodatni stroški zaradi tega,« je včeraj na naše vprašanje odgovoril rektor Univerze na Primorskem dr. Rado Bohinc, ki je na tiskovni konferenci predstavil dogajanje v Tednu UP.

Dr. Rado Bohinc je povedal, da so se en mesec dogovarjali o tem, kako urediti odnose z izvajalcem del, ki je tik pred stečajem. »Pogodbo smo odpovedali zato, da ne bi prišlo do večje škode. Storili smo vse potrebno za zavarovanje objekta in podali zahtevo za unovčitev bančne garancije za dobro izvedbo pogodbenih obveznosti iz vseh razlogov za unovčitev (za dobro izvedbo, manjko količin in podaljšanje rokov izvedbe del). Pogodba je predvidela za 470.000 evrov bančne garancije, ki jih zdaj zahtevamo na račun nastalega zapleta. Naša univerza je podala tudi zahtevek za odškodninsko odgovornost zaradi nastale škode, ki jo bo ugotovil izvedenec. V tem mesecu smo se intenzivno dogovarjali s podizvajalci, ki so začeli dela, da bi jih dokončali. Pri tem pa smo morali upoštevati predpise o javnem naročanju,« je dejal Bohinc. »Na ministrstvu za finance so nam pojasnili, da lahko v tem primeru nadaljujemo dela le s tistimi izvajalci, pri katerih bi prekinitev povzročila še večjo škodo. To bodo nujna, interventna dela. Gradbeni odbor zdaj pripravlja spisek del, ki jih je nujno treba opraviti, da se prepreči škoda. Upam le, da bomo čez nekaj tednov delo že lahko nadaljevali. Za zdaj zgolj ugibamo, ali bo prišlo do zamude pri dokončanju del.«

V izolskih Livadah je GPG Grosuplje zgradil dobro polovico prvega stolpiča bodočega Centra mediteranskih kultur, v katerem bi bile tudi prve predavalnice Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Gre za objekt velikosti 3300 kvdaratnih metrov, vrednost gradnje pa je bila dogovorjena za 4,6 milijona evrov. Predvidevali so, da bi ta stolpič dogradili do julija letos, zdaj pa se bo najverjetneje zavleklo za mesec ali dva. Do konca poletja bi koprska univerza rada pridobila projektno dokumentacijo za gradbeno dovoljenje za študentski dom s 130 ležišči. Tako naj bi že jeseni nadaljevali z naslednjimi načrtovanimi fazami. Celotna vrednost izolskega kampusa je bila ocenjena na 64 milijonov evrov.