Z referendumom proti stanovanjem v Luciji

V nekaj dneh več kot tristo podpisnikov peticije za zbiranje podpisov proti gradnji na območju hudourniške grape ob Kajuhovi ulici.

Objavljeno
27. november 2012 12.09
suligoj/Kamp Lucija Portorož
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Lucija – V civilni pobudi za zeleno in socialno pravičnejšo občino iz Lucije bodo poskušali z referendumom preprečiti načrtovano gradnjo novih stanovanj v Luciji. Za to so se odločili, ker so občinski svetniki prejšnji teden soglasno podprli OPPN za Kampolin Terase.

Civilna pobuda je v nekaj dneh zbrala več kot 300 podpisov pod pobudo, ki jo morajo do 4. decembra predložiti županu občine Piran Petru Bossmanu. Če bo s podpisi vse v redu, bo moral župan določiti rok, v katerem bodo pobudniki morali na upravni enoti zbrati podpise vsaj pet odstotkov (okoli 750) volivcev.

Civilna iniciativa je že pred leti zbirala podpise

Če bodo pri tem uspešni, bi v prihodnjem letu lahko razpisali referendum, s katerim bi ustavili pravkar sprejeti prostorski načrtu (OPPN) v Luciji, ki na območju hudourniške grape ob Kajuhovi ulici predvideva gradnjo 42 stanovanj in podzemne garaže za 125 parkirnih mest.

Občinski urbanisti in vsi piranski svetniki so prisluhnili pobudi lastnika dela zemljišča – podjetju DIB 3 iz Ljubljane –, da bi na tem mestu zgradili cenejša stanovanja, primerna tudi za socialna stanovanja in mlade družine. Hkrati bi tako lahko občina uredila hudournik, ki zdaj ob nalivih povzroča težave prebivalcem Lucije.

Od skupno 125 parkirnih mest bi jih 40 v garaži lahko namenili prebivalcem bližnjih vrstnih hiš, saj urbanisti v preteklosti niso razmišljali, kje bodo stanovalci soseske vrstnih hiš na Kampolinu parkirali. Zamisel je podprlo kar nekaj Lucijčanov in tudi predsednik sveta KS Lucija Franko Fičur, ki je dejal, da je prostor neurejen in da si krajani želijo njegovo ureditev. Občinski urbanisti in tudi župan so prepričani, da je najbolj primerno, če nova stanovanja gradijo na območju še nepozidanih strnjenih pozidav, saj tako ne posegajo v preostali del zelene narave.

V civilni iniciativi iz Lucije so že pred več kot enim letom pod peticijo zbrali 196 podpisov, s katerimi so hoteli vodstvo občine opozoriti na neprimernost dodatne pozidave. Trdijo, da je vsaka zelena oaza v naselju »zlata vredna«, ker deluje kot pljuča mesteca. Zeleni, nepozidani prostor bi po njihovem morali urediti v park, kjer bi se lahko družili vsi prebivalci soseske. Prepričani so, da prebivalci ne potrebujejo novih stanovanj, saj imajo v občini s 17.500 prebivalci več kot 9000 stanovanj, od katerih jih je nekaj sto praznih ali pa zasedenih samo nekaj tednov na leto.

»Z novogradnjami bomo obremenili prostore«

»Naivno in nerelano je pričakovati, da bomo z gradnjo novih stanovanj izboljšali življenje skupnosti. Nasprotno – z novimi pozidavami bomo samo dodatno obremenili prostor in poslabšali bivanjske razmere domačinov, ga naredili še manj privlačnega za turiste,« je prepričana Livija Sikur Zorman, ki vodi civilno pobudo proti zidavi v Kampolinu. »Če bi občinska uprava iskreno hotela zadržati mlade na svojem območju, potem jim gotovo ne bi ponujala stanovanj v tej grapi,« meni Livija Sikur Zorman in dodaja, da je za projektom izrazit interes nepremičninskih posrednikov in gradbenih družb, ki so že dovolj poslabšali razmere v občini.