Z ustavno presojo nad rušenje

Presojo lastniki zahtevajo, ker v postopku sprejemanja omenjene vladne uredbe ni bila opravljena ustrezna javna razprava.

Objavljeno
03. avgust 2012 17.37
san_kuzmic
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Bohinjska Bistrica - Bohinjski občinski svet je pooblastil župana Franca Kramarja, da na ustavnem sodišču sproži postopek presoje zakonitosti vladne uredba iz leta 2002, ki ureja pogoje za sanacijo degradiranega prostora na območju Triglavskega narodnega parka (TNP) v občini Bohinj.

Hkrati s to zahtevo naj ustavnemu sodišču predlaga še začasno zadržanje izvajanje omenjene uredbe, s čimer bi zadržali inšpekcijske postopke.

Dve hiši sta namreč tik pred rušenjem. Obenem bo vladi predlagal, da odpravi sporno uredbo ali zadrži njeno izvajanje.

Ustavno presojo zahtevajo, ker v postopku sprejemanja omenjene vladne uredbe ni bila opravljena ustrezna javna razprava, menijo v Bohinju. Na pomisleke, da občina stvari ureja šele letos, je župan pojasnil, da je ustavno presojo predlagal, ker nameravajo rušiti stanovanjski objekt.

Župan, ki je v preteklih letih že večkrat opozarjal na problematiko črnih gradenj v TNP v občini Bohinj, se, podobno kot številni Bohinjci, zavzema za abolicijo.

To pomeni, da bi s posebnim zakonom določili pogoje pod katerimi bi lahko lastniki objektov, ki nimajo ustrezno urejene dokumentacije, objekte (bilo naj bi jih med 400 in 600) pod določenimi pogoji legalizirali.