Z vajami do rehabilitacije in olimpijad

V radovljiškem CUDV so z 72.000 evri uredili posebno telovadnico, prve takšne prostore pri nas.

Objavljeno
30. november 2015 18.31
Blaž Račič
Blaž Račič
Radovljica − V centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Matevža Langusa v Radovljici bodo v okviru praznovanja svetovnega dne invalidov 3. decembra v petek odprli novo telovadnico. Združili so jo z rehabilitacijskim senzornim prostorom za vadbo in terapije, s čimer so dobili prvo telovadnico te vrste pri nas.

Nova telovadnica, ki so jo v CUDV zasnovali skupaj z družbo Elan inventa, bo namenjena rehabilitacijam in terapijam ter razvijanju gibalnih spretnosti, poleg tega bo omogočala napredek na področju čutno-gibalnih izkušenj. V njej se bodo lahko varovanci pripravljali na državne in svetovne igre specialne olimpijade, starejši bodo ohranjali kondicijo in zdravje, varovancem s težjimi in najtežjimi motnjami v duševnem razvoju pa bodo novi, sodobno opremljeni prostori omogočili napredek na senzornem in gibalnem področju, je povedal fizioterapevt Nejc Žerdoner, športni pedagog Jure Vajs pa je kot veliko pridobitev izpostavil še poseben prostor za fitnes. Terapevti in varovanci bodo z novimi pripomočki lahko izvajali kakovostno vadbo športnih programov in jo lažje prilagodili individualnim potrebam. Zaradi tega bodo 185 varovancem lahko ponudili več kot doslej, je povedala direktorica CUDV Matevža Langusa Slađana Anderle. S tem bodo nadaljevali poslanstvo zavoda − posamezniku in družini zagotoviti čim bolj samostojno in bogato življenje.

V CUDV so 72.000 evrov, kolikor jih je stala novost, v celoti zbrali sami. Del denarja iz amortizacije iz preteklih let, del z lastnimi sredstvi, del s pomočjo donatorjev, je dejala Anderletova.

Pri zasnovi telovadnice so posebno pozornost namenili varnosti uporabnikov, zato so stene oblazinjene, akustiki, ki je za uporabnike, terapevte in vzgojitelje zelo pomembna, pa tudi podom, saj veliko programov izvajajo na tleh, je povedal Miha Šter, direktor Elan invente.