Za 29 zdravil brez recepta odslej več prodajnih mest

Po novem je za izdajo brez recepta v specializiranih prodajalnah določenih 29 sinteznih zdravil, ki jih je v tovrstnih prodajalnah že mogoče dobiti.

Objavljeno
22. februar 2007 07.00
Ljubljana – Veliko tako imenovanih samoplačniških zdravil smo doslej lahko kupovali v lekarni, in sicer tista, pri katerih je potrebna resnična zmernost (na primer jemanje zdravil proti bolečinam, ki lahko sprožijo resne neželene učinke), ali vitaminske pripravke, ki pomagajo krepiti odpornost. Po lanskih vročih razpravah o tem, ali naj izdajanje tovrstnih zdravil še ostane zgolj v domeni lekarn ali naj se možnost njihove prodaje razširi tudi v specializirane prodajalne, zdaj zakonodajna novost prehaja v prakso.

Po novem je za izdajo brez recepta v specializiranih prodajalnah določenih 29 sinteznih zdravil, ki jih je v tovrstnih prodajalnah že mogoče dobiti. Kot navaja vršilka dolžnosti direktorice republiške javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke dr. Martina Cvelbar, so po novem med zdravili brez recepta s spremenjenim mestom izdaje zdravila za zunanjo uporabo (za mazanje) s protivnetnim in protibolečinskim delovanjem, zdravila za nevtralizacijo želodčne kisline (proti zgagi), antiseptiki (razkužila) za rane in dodatno tudi nekatera zdravila za lokalno zdravljenje vnetja žrela.

Sicer pa v javni agenciji za zdravila ob tem poudarjajo, da so bila »že pred tem v skladu z zakonom o zdravilih in medicinskih pripomočkih iz leta 1999 nekatera zdravila brez recepta razvrščena za izdajo v lekarnah in specializiranih prodajalnah, kot na primer multivitaminska in multimineralna zdravila, nekatera zdravila za zdravljenje vnetja žrela ter večina zdravil rastlinskega izvora«.

Več si preberite v tiskanem Delu.