Za bivanje tudi 700 evrov na mesec

Nekdanja črna gradnja čaka le še na uporabno dovoljenje.

Objavljeno
28. avgust 2013 17.53
Marjan Krajnc razkazuje sobe svojega študentskega doma, 28.8.2013, Maribor
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Zgodba okrog nekoč najznamenitejše črne gradnje v Mariboru, v kateri je družba Kolokvij uredila študentski dom, se bo očitno le razpletla. Včeraj so opravili tehnični pregled objekta in če ne bo zapletov, bi lahko uporabno dovoljenje dobil v nekaj dneh.

»Začelo se je leta 1996, ko smo kupili to hišo. Če bi takrat vedel, kaj vse me čaka, sem skoraj prepričan, da bi se enako lotil te zgodbe. Bila je ena velika zabava, vsaka zmaga dodatna vzpodbuda, da naredim še kaj,« je poudaril prokurist družbe Kolokvij Marjan Krajnc.

Dodal je, da je mesto v vseh teh letih pokazalo popolno nerazumevanje za socialne projekte, kot je bil študentski dom. Namreč, takrat je v Mariboru primanjkovalo 3670 študentskih postelj. »Razumem, zakaj mesto tone. Tako neprijaznega okolja zares ni nikjer,« je dejal Krajnc, ki s svojimi družbami posluje v več slovenskih krajih.

Dom ne bo namenjen samo študentom

V objektu nasproti tehniških fakultet, ki bolj spominja na hotel kot študentski dom, je 90 sob z eno-, dvo- in triposteljnimi sobami. Skupaj so v domu 203 ležišča. Cene bodo od 190 do 700 evrov na mesec, odvisno od storitve, saj bo v domu mogoče bivati celo po sistemu »all inclusive«. Dom namreč ne bo namenjen samo študentom, saj študentskih postelj v Mariboru ne primanjkuje več, temveč najširšemu krogu uporabnikov. Tudi upokojencem, ki si, denimo, ne morejo več privoščiti življenja v velikih stanovanjih in hišah.

Številni zapleti pri gradnji

Zaplet okrog zasebnega študentskega doma že dolgo traja. Študentski servis Maribor (ŠSM) je podrtijo v Smetanovi ulici 20 podrl in na istem mestu brez gradbenega dovoljenja zgradil novo. Inšpekcija je investitorju odredila, da mora nedokončani objekt porušiti, a so septembra 2005 mestni svetniki zgradbo umestili v prostorski načrt in omogočili legalizacijo – pod pogojem, da s strehe odstrani kupolo iz železa in stekla.

Ker Krajnc do junija 2006 kupole ni odstranil, ga je znova obiskala inšpekcija in sama opravila delo. Spomladi 2007 je Krajnc sicer dobil gradbeno dovoljenje in čeprav je napovedal, da bo dom odprl do začetka študijskega leta 2008/2009, se zaradi težav s financiranjem ni zgodilo nič. Projekt je ustavila naložba ŠSM v družbo Voda Juliana oziroma težave pri pridobivanju koncesije za njeno polnjenje.

Ko je investitor pridobil denar za dokončanje štiri milijone evrov vredne naložbe, je šel izvajalec del, Gradbeno podjetje Ptuj, v stečaj, zato je Krajnc ustanovil podjetje Kolokvij. Konec leta 2011 je bil dom že dokončan, a se je zapletlo s pridobitvijo služnostne pravice za telekomunikacijske vode na sosednji parceli. Lastnica zemljišča, Univerza v Mariboru (UM), mu jo je podelila, a ker je UM v lasti države je morala to potrditi še državna administracija. Potem ko je to storila, se je z lastnikom sosednje parcele začel spor zaradi požarnega izhoda. Krajnc je odkupil podrtijo na dvorišču po dvojni ceni – plačal je približno 26.000 evrov – in se znebil blokade v zemljiški knjigi.