Za brv Lent–Tabor in obrežje Drave še nimajo denarja EU

Zmagovito rešitev za obrežje Drave so izrisali italijanski arhitekti, za brv pa španski. Naložbi sta vredni 13 milijonov evrov.

Objavljeno
29. junij 2012 21.38
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor – Mariborski svetniki bodo najbrž v ponedeljek potrjevali investicijska programa za že nekaj časa načrtovano gradnjo brvi Lent–Tabor in ureditev obrežja Drave. A sofinanciranje 13 milijonov evrov vrednih naložb, ki je pogoj za izvedbo, je še vedno neznanka.

Ureditev brežine na Lentu in gradnja brvi je ocenjena na več kot 13 milijonov evrov; po pojasnilih iz županovega kabineta Mestna občina Maribor (MOM) za projekta, ki sta uvrščena v načrt regionalnega razvojnega programa Podravja 2012–2014, pričakuje sofinanciranje EU v višini 5,6 milijona evrov.

Vendar ta denar še ni zagotovljen, saj bo šele potrditev investicijske dokumentacije in pridobitev gradbenih dovoljenj MOM omogočila prijavo na šesti javni razpis za nepovratna sredstva za regionalne razvojne programe, ki ga je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo objavilo maja.

Brv ob starem mostu

Do idejnih rešitev za ureditev obrežja ter kolesarsko in peš brv je MOM prišla z mednarodnim arhitekturnim natečajem leta 2010. Po načrtih bo imela nova brv gredni most na dveh stebrih, dolg skoraj 133 metrov, jekleno strukturo, ki bo v celoti prekrita z lesom. Predvidena je ob mariborskem starem mostu in zasnovana kot njegova dopolnitev.

Po navedbah v investicijskem programu bo brv skrajšala poti pešcem in kolesarjem ter prispevala k boljši povezanosti obrežij na Lentu in Taboru. Danes namreč funkcionirata vsako zase. »Ponovna vzpostavitev prečnih poti ter neposredna povezava obrežij sta med ključnimi ukrepi za oživitev Lenta in Tabora,« so zapisali.

Kilometer urejenega obrežja

Gradnja kolesarske in peš brvi je načrtovana hkrati z ureditvijo levega obrežja Drave. Naložba, pri kateri MOM računa tudi na 2,8 milijona evrov Dravskih elektrarn Maribor, vključuje ureditev območja med Vodnim stolpom in studenško brvjo v dolžini enega kilometra, posebej pa je izpostavljeno 550 metrov obrežja na Lentu, pred starim mestnim jedrom.

To območje, ki bo po posegu namenjeno zlasti pešcem in kolesarjem, nameravajo urediti kot promenado. »Sodobno oblikovanje obrežij bo omogočilo uporabnikom posedanje, druženje, igro in rekreacijo, odmor in počitek ter varne dostope do vode. Obenem bo zagotovilo kakovostna prizorišča za kulturne in zabavne dogodke,« piše v investicijskem programu.

Dokončanje prihodnje leto

Tiskovna predstavnica na MOM Tatjana Štelcer je povedala, da so za oba projekta pridobili »vsa potrebna soglasja« in z Agencijo Republike Slovenije za okolje podpisali pogodbi o ustanovitvi stavbne pravice, s katero je MOM pridobila pravico graditi na zemljiščih v lasti države in nad njimi. Tako za obrežje kakor za brv so že prosili za gradbeno dovoljenje in v županovem kabinetu pričakujejo, da ju bo mariborska upravna enota izdala prihodnji mesec. Dela nameravajo opraviti prihodnje leto, ko je načrtovana tudi večina financiranja naložb.