Za cepivo iz državnih blagovnih rezerv 2,4 milijona evrov

Vlada je na dan, ko je Slovenija sprejela prvo pošiljo cepiva proti novi gripi, sklenila, da se za obvladovanje pojava pandemije gripe uporabi iz državnih blagovnih rezerv 226.000 odmerkov cepiva v skupni vrednosti 2.453.185 evrov.

Objavljeno
22. oktober 2009 10.32
Ti. Kr./An. B./STA
Ti. Kr./An. B./STA
Ljubljana - Vlada je na današnji seji na predlog ministrstva za gospodarstvo sklenila, da se za obvladovanje pojava pandemije gripe v skladu z že sprejetim načrtom pripravljenosti na pandemijo gripe uporabi iz državnih blagovnih rezerv 226.000 odmerkov cepiva v skupni vrednosti 2.453.185 evrov z DDV.

Vlada je ob tem pooblastila ministra za gospodarstvo, da v soglasju z ministrom za zdravje odloča o uporabi cepiva proti pandemski gripi iz državnih blagovnih rezerv.

Vlada je sicer že na redni seji 23. julija sprejela sklep v zvezi z oblikovanjem državnih blagovnih rezerv z dodatnim protivirusnim zdravilom relenza in s cepivom, sredstva za nakup pa so bila zagotovljena iz državnega proračuna.

V skladu s sklepom vlade s 15. oktobra bo potek cepljenja proti pandemski gripi spremljala nacionalna koordinacijska skupina in se na pobudo ministra za zdravje tudi aktivno vključila v promocijo cepljenja proti pandemski gripi. Cepivo, ki ga bo iz blagovnih rezerv prevzel Inštitut za varovanje zdravja, bodo uporabili skladno s strategijo in operativnim načrtom cepljenja ter načrtom za delo v primeru pandemije gripe.

Slovenija prevzela prvo pošiljko cepiva


Slovenija je danes prevzema prvo pošiljko cepiva proti pandemski gripi A H1N1. Prvi se bodo prihodnji teden lahko cepili zdravstveni delavci, v začetku novembra pa še kronični bolniki. Država 34.000 doz cepiva prevzema od proizvajalca GlaxoSmithKline (GSK).

Cepivo bo distribuirano po vsej Sloveniji v cepilne centre, pojasnjujejo na ministrstvu. Cepilni centri bodo organizirani v zdravstvenih domovih in v zavodih za zdravstveno varstvo.

Koliko odmerkov cepiva naj bi bilo potrebnih za imunizacijo pred virusom bo znano prihodnji teden. Doslej je bilo namreč priporočilo, da sta za zaščitenost pred virusom gripe potrebna dva odmerka cepiva, v zadnjem času pa se je izkazalo, da naj bi bil dovolj tudi en sam odmerek.

Slovenija ima z GSK sklenjeno pogodbo za dobavo 800.000 odmerkov cepiva, ki naj bi jih dobila v več zaporednih pošiljkah.

V Nemčiji dve vrsti cepiva


V Nemčiji pa je te dni v javnosti izbruhnila polemika v zvezi s cepivom proti novi gripi. Po poročanju nemškega tiska naj bi namreč vojaki, policisti in zaposleni v drugih ključnih poklicih prejeli cepivo proizvajalca Baxter, ki ima manj stranskih učinkov kot cepivo, ki ga izdeluje GSK in s katerim naj bi cepili večino ljudi.

Med tistimi, ki naj bi prejeli boljše cepivo, naj bi bila tudi kanclerka Angela Merkel, ki pa je že sporočila, da se bo dala cepiti s cepivom za običajne državljane.

Zdravstveni strokovnjaki sicer še naprej opozarjajo, da lahko širjenje nove gripe ljudje ob cepljenju preprečijo že z ustrezno higieno. Na Inštitutu za varovanje zdravja so minule dni poudarili, da cepljenje proti novi gripi praviloma ne povzroča stranskih učinkov, lahko pa se lokalno pojavi rdečina, oteklina in bolečina oz. slabše počutje.