Za člana programskega sveta RTVS predlagan Boris Vezjak

Mandatno-volilna komisija je državnemu zboru predlagala naj za člana programskega sveta RTVS imenuje Borisa Vezjaka, ki naj bi nadomestil Vlada Miheljaka.

Objavljeno
21. marec 2007 12.56
Ljubljana - Mandatno-volilna komisija državnemu zboru predlaga, naj za člana programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) imenuje profesorja na mariborski Pedagoški fakulteti Borisa Vezjaka. Če ga bo DZ potrdil, bo Vezjak na predlog LDS nasledil Vlada Miheljaka, ki je iz programskega sveta javne RTV - skupaj s Spomenko Hribar in Tanjo Lesničar Pučko – izstopil.

Trije svetniki so namreč programski svet RTVS zapustili januarja po zapletu zaradi nestrpnega govora v oddaji Piramida januarja. Dva izmed novih svetnikov bo državni zbor imenoval na predlog gledalcev in poslušalcev, univerz, društev in drugih organizacij civilne družbe, enega pa na predlog političnih strank. Spomenka Hribar in Tanja Lesničar Pučko sta bili namreč imenovani na predlog zainteresirane javnosti, medtem ko je bil Miheljak med svetniki, ki so jih predlagale politične stranke, v njegovem primeru LDS.

Predlog ni ustrezal razpisnim pogojem

Mandatno-volilna komisija je imela imenovanje člana programskega sveta na predlog političnih strank že na dnevnem redu prejšnje seje, a je prišlo do zapletov. Za Miheljakovo mesto so parlamentarci tedaj predlagali tri kandidate. Kandidat LDS je bil Vezjak, kandidat SNS poslanec prvega mandata DZ Andrej Lenarčič, kandidat poslanca italijanske narodne skupnosti Roberta Battellija pa ravnatelj Osnovne šole Dante Alighieri v Izoli Luciano Monica.

Člani komisije so tedaj največ glasov namenili Battellijevemu kandidatu, kar pa je povzročilo zaplete. Tedanja poslanka LDS Majda Širca je namreč opozorila, da predlog ne ustreza razpisnim pogojem in je nezakonit. Člani komisije bi namreč morali upoštevati načelo sorazmerne zastopanosti političnih strank v državnem zboru, po katerem bi mesto v svetu pripadlo kandidatu LDS. Poleg tega poslanec italijanske manjšine ni politična stranka, manjšina pa v programskem svetu že ima svojega kandidata.

Njenim pomislekom so nato pritrdili tudi preostali člani mandatno-volilne komisije in tudi vodja zakonodajno-pravne službe Miroslav Mozetič, od katerega so poslanci zahtevali pojasnila.

Na ponovljeni poziv se je nato odzvala le LDS, ki je znova predlagala Vezjaka. Člani mandatno-volilne komisije so ga danes brez razprave s 14 glasovi za in nobenim proti tudi potrdili.

Ponovno imenovanje članov programskega sveta RTVS

MVK bo v celoti ponovila tudi postopek za imenovanje dveh članov programskega sveta Radiotelevizije Slovenija na predlog zainteresirane javnosti. Zaradi zapletov na seji DZ, ko so poslanci podprli imenovanje dveh novih svetnikov, predsednik DZ France Cukjati pa je nato ugotovil, da sklepa nista bila sprejeta v skladu z zakonom o RTVS, so se člani MVK na današnji seji odločili, da postopek ponovijo od začetka in objavijo nov javni poziv.

Državni zbor je na februarski seji izglasoval sklepa o imenovanju odgovornega urednika tednika Novi glas Jurija Paljka (zanj je glasovalo 41 poslancev, proti pa 15) ter prvega podpredsednika Svetovnega slovenskega kongresa Marjana Terpina (podprlo ga je 43, nasprotovalo pa 13 poslancev) za nova člana programskega sveta. Oba kandidata je izmed 16 predlogov gledalcev in poslušalcev, univerz, društev in drugih organizacij civilne družbe izbrala MVK.