Za daljnovod bo padlo manj dreves

Inšpektor za okolje poseg na območju TNP dovolil pod novimi pogoji.

Objavljeno
17. september 2014 21.32
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Gozd - Martuljek – Delavci Elektra Gorenjska (EG) po odločitvi inšpektorja za okolje in naravo lahko nadaljujejo gradnjo 35-kilovoltnega električnega daljnovoda na območju TNP pri Gozdu - Martuljku, ki je bila pred mesecem dni inšpekcijsko ustavljena. Podrli bodo manj dreves, saj morajo upoštevati nove naravovarstvene zahteve.

Delavci bodo na trasi daljnovoda posekali le višja drevesa, torej tista, ki bi lahko predstavljala potencialno nevarnost za daljnovod, odstranjevanje grmovne in nižje drevesne vegetacije pa je prepovedano, je pojasnil Marjan Jerele iz Elektra Gorenjska. Dodal je, da lahko zunaj varovalnega pasu posekajo tudi tista visoka drevesa, ki bi lahko predstavljala nevarnost za daljnovod.

Goloseka ni bilo

Revirni gozdar Alfred Grilc, ki smo ga včeraj srečali med novim označevanjem dreves na trasi daljnovoda, je pojasnil, da bodo zaradi dodatnih zahtev agencije za okolje zdaj podrli manj drevja. Glede na mnenje znanega publicista Antona Komata, ki je pred mesecem dni z asistenco kmetijskega ministra Dejana Židana sprožil inšpekcijski postopek in ki je ocenil, da gre za golosek, pa je Grilc povedal, da po strokovni definiciji ni šlo za golosek.

Okoljski inšpektor je v torek med pregledom na terenu ugotovil, da označevanje dreves poteka skladno z naravovarstvenimi zahtevami, posek v označenem obsegu pa se lahko izvaja, so sporočili z inšpektorata za okolje in naravo.

Na isti trasi mogoč 110 kilovoltni daljnovod

EG bo gradnjo na odseku pri Gozdu - Martuljku končal novembra, je dejal Jerele, zaradi inšpekcijskega postopka pa je bila gradnja ustavljena za en mesec. Koliko stroškov so imeli zaradi tega, še niso izračunali, so pa imeli dodatne organizacijske težave, je dodal. Prenavljanje stebrov na trasi daljnovoda Jesenice–Kranjska Gora bodo nadaljevali prihodnje leto. Glede na pomisleke Antona Komata, češ da EG s prenovo daljnovoda skrivaj pripravlja teren za močnejši, 110-kilovoltni daljnovod proti Italiji, je Jerele povedal, da bi lahko opremo daljnovoda, ki jo vgrajujejo, v prihodnjih letih brez dodatnih posegov v prostor prilagodili za potrebe močnejšega daljnovoda.