Za dokončanje predora Markovec naše družbe najugodnejše

Vse kaže, da bi bil predor Markovec res lahko dograjen že čez eno leto.

Objavljeno
21. september 2012 23.16
bsa/markovec
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Vse kaže, da bi bil predor Markovec res lahko dograjen že čez eno leto. In vse kaže, da bodo izvedbo in vzdrževanje elektro- in strojne opreme predora Markovec lahko zaupali skupni ponudbi petih domačih podjetij. J. V. Iskra sistemi, d. d., Riko, d. o. o., IMP, d. d., Javna razsvetljava, d. d., in Technix, d. o. o., so med štirimi ponudbami oddali najcenejšo.

Kdaj bo padla odločitev o izvajalcu, nam v Darsu niso mogli povedati, odločanje bi lahko trajalo še mesec ali dva. Toda po tem, ko so javno odpirali ponudbe, se je pokazalo, da so omenjena štiri slovenska podjetja ponudila najnižjo in najugodnejšo ceno.

Za zahtevano izvedbo in vzdrževanje elektro- in strojne opreme so se obvezali za ceno 12.658.647 evrov (brez DDV), za vzdrževanje za eno leto pa še 0,6 odstotka te cene. To je pravzaprav nadvse ugodna cena, če jo primerjamo z elektro- in strojno opremo za Šentvid, ki je približno pol krajši predor, zanjo pa so leta 2008 odšteli 16,1 milijona evrov. Zato so bili mnogi prepričani, da bo oprema Markovca znašala od 18 do 20 milijonov evrov.

Ponudbe so oddali še J. V. Tenzor in Dalekovod Zagreb (12.879.855 evrov in 0,8 odstotka za vzdrževanje na leto), J. V. Traffic design in Satrel (Italija; 12.934.103 evre in en odstotek zneska za vzdrževanje) ter J. V. Dürr Gmbh, VNET in Entes, d. o. o., pa bi zahtevali 14.153.304 evrov in 2,75 odstotka za vzdrževanje. Vse to so fiksne in nespremenljive ponudbe.

Dela v predoru potekajo po predvidevanju in načrtih. V levi predorski cevi opravijo 22 metrov notranje betonske obloge na dan, v desni je ta že izvedena. Izvajalci bi (če ne bi bilo pravdnih zapletov) najpozneje februarja 2013 lahko začeli dela, ki bodo poskrbela za energijsko napajanje, razsvetljavo, prezračevanje, optične povezave, sistem klica v sili, prometno opremo, javljanje požara, radijske naprave, videonadzor in detekcijo prometa, strojne inštalacije in druga povezana dela. V razpisu je predvideno, da bi vsa ta dela morali opraviti v petih mesecih.