Za dokončanje vrtca 20 ponudnikov, a vsi predragi

Občina Prevalje bo vrtec po propadu javno-zasebnega partnerstva dokončala sama, izvajalca kljub 20 ponudnikom niso izbrali.

Objavljeno
08. januar 2013 17.09
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Prevalje – Po stečaju celjske družbe CMC, ki je v javno-zasebnem partnerstvu z občino Prevalje in banko Uni Credit gradila prevaljski vrtec, se na gradbišču že od začetka lanskega poletja nič ni premaknilo. Zdaj bo občina vrtec dokončala sama, za kar je najela zajeten kredit, spet pa se je zataknilo pri izbiri izvajalcev, saj so kljub obilici prijav za občino vsi predragi.

Približno 3,5 milijonsko naložbo bi morala po prvotnih načrtih financirati banka in CMC, občina pa bi 19 let plačevala najemnino zanj, a je šlo celjsko gradbeno podjetje sredi projekta v stečaj ni ni zagotovilo svojega finančnega deleža, gradnja pa se je ustavila. Po težavah z nepoplačanimi podizvajalci in pogajanjih z banko so se v občini Prevalje odločili, da vrtec prevzamejo in dokončajo s sredstvi iz občinskega proračuna.

Kot je povedal župan Prevalj Matic Tasič, je občina najela 2,75 milijona evrov dolgoročnega kredita, s katerim je odkupila nedokončani objekt: »Svoje obveznosti smo tako izpolnili, prav tako CMC, ki mora v tem tednu le še predati nekaj dokumentacije.« V vmesnem času so naredili popis del, potrebnih za dokončanje vrtca, in izvedli razpis za izvajalca, v katerem so gradbincem ponudili dokončanje celotnega projekta ali le posameznih sklopov.

Od 20 prijavljenih izvajalcev niso izbrali nobenega

Prijavilo se je kar dvajset izvajalcev, a kljub temu niso izbrali nikogar. »Danes se bomo odločili ali razpis ponoviti ali pa bomo šli v neposredna pogajanja z nekaj najugodnejšimi ponudniki,« pravi Tasič. Vse ponudbe so bile za občino namreč predrage. Glede na popis del in projektantsko oceno bodo za dokončanje objekta potrebovali še še približno milijon evrov, po Tasičevih besedah pa so bili ponudniki vsaj za 10 do 15 odstotkov predragi, razpis tudi ne vključuje opreme.

Poleg kredita za odkup stavbe vrtca, ki ga bo občina odplačevala 19 let, bodo za dokončanje gradnje porabili tudi 600.000 evrov evropskih sredstev, ki so jih dobili na razpisu. Projekt so tudi nekoliko racionalizirali in spremenili, a ne bistveno. Končni strošek za občino bo po Tasičevem mnenju bistveno manjši, kot bi bil v prvotno zastavljenem javno-zasebnem partnerstvu, po katerem bi občina za novogradnjo vrtca in obnovo stadiona naslednjih 19 let plačevala po 377.000 evrov. Stadion, ki je bil prav tako del javno-zasebnega partnerstva s CMC, je že dokončan.

Trinajst oddelkov za tristo otrok

»Računamo, da bo vrtec dokončan poleti, če ne bo pritožb in revizij, bi objekt končali do junija, nato bi ga julija in avgusta opremljali, tako da bi bil pripravljen ob začetku novega šolskega leta,« napoveduje župan.
Centralni vrtec bo zamenjal dve dosedanji enoti: Pod gonjami in Zgornji kraj, zaradi združitve pričakujejo tudi nižje stroške upravljanja vrtca. Obe dosedanji vrtčevski stavbi bodo porušili, Pod gonjami bodo parcele namenili za individualno zazidavo, v Zgornjem kraju pa bodo gradili blok z 12 do 16 stanovanji.