Za generalnega direktorja ZZZS predlagali Fakina

Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije je danes soglasno sklenil skupščini zavoda predlagati, da za generalnega direktorja zavoda v naslednjem mandatnem obdobju imenuje Sama Fakina.

Objavljeno
06. februar 2007 18.44
Samo Fakin je prepričan, da tožilstvo lovi napačnega človeka
Ljubljana - Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je danes na podlagi predstavitev kandidatov za generalnega direktorja zavoda soglasno sklenil skupščini zavoda predlagati, da za generalnega direktorja zavoda v naslednjem mandatnem obdobju imenuje Sama Fakina, je po seji upravnega odbora povedala njegova predsednica Lučka Böhm. Skupščina bo o predlogu odločala na seji 28. februarja.

Po besedah Böhmove je upravni odbor za obdobje po 28. februarju, ko se izteče mandat dosedanjega generalnega direktorja Boruta Miklavčiča, za primer, da vsi ti postopki imenovanja in soglasja še ne bodo končani, oblikoval predlog za vršilca dolžnosti generalnega direktorja, ki bo dosedanji direktor Miklavčič.

Böhmova: Fakin je dober strokovnjak

Kot razlog za izbiro Fakina kot kandidata za generalnega direktorja je Böhmova omenila, da je pripravil odličen predlog programa. Njegova predstavitev je pokazala, da je dober strokovnjak, da razume, kakšna je funkcija obveznega zdravstvenega zavarovanja in da razume partnerske odnose med obveznim zdravstvenim zavarovanjem in izvajalci. Prav tako je pokazal razumevanje sistema zdravstvenega varstva in v okviru tega sistema obveznega zdravstvenega zavarovanja ter tudi dobro razumevanje vloge zavoda, je izbiro pojasnila Böhmova.

Fakin je ob svoji predstavitvi to tudi potrdil z besedami: "Več kot 12 let sem na managerskih položajih v zdravstvu in ga zato poznam do obisti".

Fakin se zavzema za kakovostne zdravstvene storitve

V predloženem programu razvoja ZZZS je Fakin še posebej opozoril, da je delovanje sistema zdravstvenega zavarovanja potrebno izboljšati, okrepiti sodelovanje z vsemi partnerji znotraj tega sistema in zavarovancem omogočiti, da sodelujejo pri oblikovanju kakovostnih zdravstvenih storitev, kar pa doslej niso imeli na voljo.

Za avtonomijo in finančno avtonomijo ZZZS

Fakin je tudi pojasnil, da zagovarja avtonomijo ZZZS in dolgoročno finančno stabilnost zavoda, ki je del družbe, zato je tudi pod njenim vplivom. V primeru morebitnega negativnega poslovanja zavoda, pa bi Fakin rešitve iskal skupaj s partnerji. Prepričan je namreč, da so rdeče številke posledica nesodelovanja enega izmed partnerjev v sistemu zdravstva.

Tako bodo na seji skupščine najprej odločali o vršilcu dolžnosti, ker so ravno na meji mandata, in nato o generalnem direktorju, je povedal Veselič. Dodal je še, da bi v primeru, da skupščina Fakina ne bi imenovala za generalnega direktorja, ugotavljali, da je bil tudi ta drugi razpis neuspešen in bi šli potem v tretji, ponovljeni razpis.
Soglasje k imenovanju generalnega direktorja mora podati še DZ, zato po Veseličevem mnenju novega generalnega direktorja še ne bodo izbrali do izteka Miklavčičevega mandata.

Na drugi razpis so se poleg Fakina prijavili še Bojan Uran iz Kliničnega centra Ljubljana, Matej Breznik iz farmacevtske družbe GSK, član protikorupcijske komisije Mirjan Hren, odvetnik Andrej Pitako in nekdanja predsednica uprave Poštne banke Slovenije (PBS) Romana Fišer.

Fakina so nekoč že razrešili

Sicer je tudi znano, da je Svet zavoda celjske bolnišnice je oktobra leta 2002 s tajnim glasovanjem s položaja direktorja te bolnišnice zaradi nepravilnosti pri predpisovanju zdravila za dializo eritropoetina in zaradi načina poslovanja Fakina razrešil.