Za gradnjo onkološkega oddelka en kandidat, za opremo trije

Vrednost celotnega razpisa v Mariboru znaša od 30 do 35 milijonov evrov. Tretjina denarja namenjena za gradnjo objekta.

Objavljeno
28. oktober 2011 08.24
Posodobljeno
28. oktober 2011 08.34
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor – Na razpis univerzitetnega kliničnega centra (UKC) za gradnjo oddelka za onkologijo in radioterapijo ter dobavo in montažo opreme so se prijavila štiri podjetja. Za gradnjo je kandidat samo eden – GH Holding.

Odločitev, med katera podjetja bodo razdelili več kot 30 milijonov evrov vreden posel, bodo, če prijavljeni izpolnjujejo pogoje, v UKC sprejeli v prihodnjih dneh.

Razpis za nov oddelek onkologije in radioterapije ima pet ločenih sklopov; v prvega so uvrstili gradnjo objekta onkologije s podzemnim hodnikom, v preostale pa dobavo, montažo in vzdrževanje različne opreme. Gre za CT in RTG aparata, opremo za brahiterapijo, PET-CT aparat in dva linearna pospeševalnika. Medtem ko se je za gradnjo objekta prijavil samo GH Holding (slovenski gradbeni holding), so za dobavo in montažo opreme, vključno z ureditvijo pripadajočih prostorov, oddali ponudbe Sanolabor, Gorenje GTI in Interexport. Vsako od omenjenih treh podjetij se poteguje za dva od predvidenih sklopov, ki se nanašajo na opremo.

Janez Lencl, vodja centra za odnose z javnostjo v mariborskem UKC, je povedal, da njihova razpisna komisija še analizira posamezne ponudbe. Koliko so te finančno vredne, niti v vodstvu UKC niti pri posameznih ponudnikih niso hoteli povedati; Lencl je omenil le, da vrednost celotnega razpisa znaša od 30 do 35 milijonov evrov, po nekaterih neuradnih ocenah bo približno tretjina tega denarja namenjena za gradnjo objekta, dve tretjini pa za predvideno medicinsko opremo. Za naložbo je sicer v državnem proračunu letos in drugo leto rezerviranih 6,75 milijona evrov; za preostali denar se bo treba še pogajati in iskati alternativne vire.

Ker bodo za končanje naložbe potrebovali precej več denarja, kot ga je za zdaj na razpolago, bodo pogodbe v delu, kjer sredstva še niso zagotovljena, sklenjene pod odložnim pogojem. Odločitev o izvajalcih ali dobaviteljih bodo v UKC predvidoma sprejeli takoj po praznikih, ko jim bodo tudi poslali sklepe, je povedal Janez Lencl. Če bo ponudba GH Holdinga popolna in ne bodo nastali zapleti, se bo gradnja začela še letos.

Načrtovani objekt za onkologijo in radioterapijo bo obsegal dobrih 4600 kvadratnih metrov površin, v njem bodo lahko zdravili rakasta obolenja z obsevanjem. Onkološki oddelek bodo postavili zahodno od kirurške stolpnice, kjer je zdaj parkirišče.