Za katere bolnišnice velja prepoved zaposlovanja

Ministrstvo ni prepovedalo zaposlovanja, le opozorilo, da je treba zmanjšati število zaposlenih.

Objavljeno
05. september 2013 22.33
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana – Že nekaj let je v veljavi zakon, da mora z vsako zaposlitvijo v zdravstvu soglašati minister za zdravje. Čeprav je Slovenija na repu evropskih držav po številu zdravnikov, pa minister ne da soglasja celo za zdravnike, ki bi samo nadomestili upokojene. Takšen primer je nevrologinja Maja Kojović, o kateri smo v Delu pisali včeraj.

Maja Kojović pa ni edina zdravnica, ki je ostala brez zaposlitve. V podobnem položaju so vsaj še mladi specialisti na gastroenterološki kliniki, v UKC Maribor, v izolski bolnišnici in najbrž še kje. Z njihovimi zaposlitvami ni soglašalo ministrstvo za zdravje. V Sloveniji bo letos končalo specializacije 86 zdravnikov. Za katere bolnišnice velja prepoved zaposlovanja zdravnikov?

»Ministrstvo ni izdalo nobenih prepovedi za zaposlovanje zdravnikov, smo pa direktorje obvestili o ciljnem zmanjšanju števila zaposlenih, za katere se sredstva zagotavljajo iz državnega proračuna, ZZZS ali Zpiza, za en odstotek,« odgovarjajo z ministrstva. Kako torej, da bolnišnice ne smejo nadomestiti upokojenih zdravnikov?

»Ko gre za zaposlitev specialistov, v načelu ministrstvo za zdravje izda soglasje zanjo, vendar bolnišnico opozori, da mora izkazati predvidene upokojitve in upoštevati nadomestne zaposlitve zdravnikov v skladu s finančnim načrtom in planom zaposlovanja,« so odgovorili z ministrstva. Ministrstvo sporoča, da so za UKC letos izdali že 207 soglasij za zaposlitve, od tega za 78 zdravnikov. V obravnavi imajo še veliko vlog – skupaj 135, od tega 21 vlog za zdravnike. In še, da je bilo v UKC zadnjega junija preveč zaposlenih (7390, kar je 138 več kot ob koncu leta 2012), UKC ima tudi primanjkljaj, ki se povečuje. Upoštevati mora zahtevo vlade, da vsako leto zmanjša število zaposlenih za odstotek.

Stroški dela ne naraščajo

Napisali so tudi, da so UKC pozvali k utemeljitvi, katere njihove vloge za zaposlitve so nujne, in da bodo opredelili prioritete na ravni klinik in inštitutov. »Do danes teh podatkov še nismo dobili,« pravijo na ministrstvu.

Iz UKC smo dobili podatke, iz katerih je videti, da se število zaposlenih iz leta v leto zmanjšuje (glej tabelo). »Število specialistov narašča, prav tako število zaposlenih v zdravstveni negi, zmanjšuje pa se število zaposlenih nezdravstvenih delavcev. Število zaposlenih narašča, ker smo ugotovili, da je redno delo cenejše od nadur. Stroški dela od leta 2008 ne naraščajo, leta 2013 pa načrtujemo njihovo zmanjšanje za tri odstotke v primerjavi z lanskim letom,« so odgovorili iz UKC.

»V UKC bo letos končalo program specializacije predvidoma še 15 zdravnikov, za katere ne vemo, kako bo z možnostjo zaposlitve. Od teh se bo ena zdravnica predvidoma zaposlila v slovenjgraški regiji, ena v Zdravstvenem domu Ljubljana. Za tri zdravnike smo že oddali vloge za predhodno soglasje na ministrstvo za zdravje in čakamo na morebitno odobritev, v štirih primerih še ni pripravljen interni predlog, v preostalih šestih pa so že pripravljeni predlogi za zaposlitev. V vseh teh primerih bo zaposlitev mogoča le, če bosta soglašala ministrstvo za zdravje in svet UKC,« so na naše vprašanje odgovorili iz UKC.