Za košarkarsko prvenstvo računi še niso poravnani

Košarkarska zveza od občine Jesenice zahteva 200.000 evrov, a je pripravljena na sporazumno rešitev.

Objavljeno
24. maj 2017 22.17
Blaž Račič
Blaž Račič
Jesenice – Čeprav so od košarkarskega evropskega prvenstva minila že skoraj štiri leta, vsi računi še vedno niso poravnani. Košarkarska zveza Slovenije (KZS) namreč s tožbo od občine Jesenice zahteva plačilo 200.000 evrov, kar je del celjske kotizacije, ki naj bi jo zdaj plačali Gorenjci.

Po prvotnih načrtih bi evropsko prvenstvo (EP) v košarki leta 2013 morali gostiti Ptuj, Novo mesto, Ljubljana in Koper. Vsaka občina bi plačala po 600.000 evrov, od tega 50.000 evrov kot prijavnino, preostali znesek pa kot kotizacijo. Ptuj in Novo mesto sta sodelovanje odpovedala, KZS pa je nadomestni rešitvi nato našla na Jesenicah in v Celju. Celjani so že takoj povedali, da KZS ne nameravajo plačati prispevka, zaradi česar bi si morale celjsko kotizacijo razdeliti občine Koper, Ljubljana in Jesenice. Zadnja bi morala plačati največ, saj je bila prenova dvorane Podmežakla takrat izdatno financirana z evropskimi sredstvi; od šest milijonov evrov vredne prenove je bilo 3,5 milijona evrov denarja EU.

Pirnat pritrdil občini

Dogovor, po katerem bi si občina Jesenice ter mestni občini Koper in Ljubljana razdelile plačilo kotizacije za izvedbo predtekmovalne skupine v Celju, je bil po prepričanju KZS sklenjen 11. julija 2012 na sestanku županov občin prirediteljic prvenstva in KZS. O dogovoru so s pismom obvestili takratnega ministra, pristojnega za šport, Žigo Turka ter predsednika vlade Janeza Janšo. Vsi poznejši dogovori o razdelitvi celjske kotizacije so izhajali iz tega sklepa, so prepričani v KZS, kjer dopis ministru štejejo za pravno zavezujočega, medtem ko je profesor prava Rajko Pirnat takrat dejal, da skupnega dopisa občin in KZS ministrstvu ni mogoče šteti kot zaveze občine za plačilo kotizacije. V sodnem postopku bodo tako ugotavljali, ali je pismo ministru pravno zavezujoče ali ne.

Na Jesenicah so prepričani, da je podžupanja Vera Pintar, ki je na sestanku nadomeščala župana Tomaža Toma Mencingerja, podpisala le obvestilo o skupnem stališču organizatorjev, KZS in občin prirediteljic, nikakor pa ne dogovora, ki bi občini nalagal plačilo dodatnih 200.000 evrov kotizacije. S prireditelji so podpisali le eno pogodbo, obveznost iz nje pa so izpolnili, pravijo na občini.

Še je čas za sporazumno rešitev

Odprta zadeva izvira iz različnih razumevanj o medsebojnih dogovorih in obveznostih, pravijo v KZS. »Zadevo smo večkrat poskušali rešiti sporazumno, vendar nam to do zdaj ni uspelo,« je sporočil Jaka Lenart iz KZS. Dejal je, da pred sodno obravnavo dodatnih pojasnil ne dajejo, »še vedno pa je čas tudi za morebitno sporazumno rešitev«. O tožbi in morebitni poravnavi nočejo nič povedati niti na občini. »V času, ko se postopek izvaja, ne dajemo izjav v zvezi z navedeno zadevo,« je sporočila direktorica občinske uprave mag. Valentina Gorišek. Po podatkih spletne aplikacije Erar je občina Jesenice KZS skupaj plačala 610.000 evrov, mestna občina Koper 694.000 evrov, MOL pa 567.833 evrov. V KZS pravijo, da drugih nerešenih primerov v zvezi s plačilom kotizacije nimajo.