Za kosila je poskrbljeno, zdaj ni denarja za učno pomoč

Otroci iz azilnega doma Vič po pouku ostajajo v šoli, a zanje ne skrbijo več zaposleni, temveč prostovoljci.

Objavljeno
31. januar 2017 10.37
Zapuščeni Hotel City Plaza - Zunanja
Sonja Merljak
Sonja Merljak
Ljubljana – Vsaj ena zgodba, povezana s tujci, se je lepo razpletla. Otroci iz azilnega doma Vič, ki so morali iz šole takoj po pouku, ker je ministrstvo za notranje zadeve denar za kosila nakazovalo domu, ne pa šoli, so od januarja vključeni v podaljšano bivanje. Od prejšnjega tedna jim na šoli pri učenju pomagajo prostovoljci.

»Zdaj se lahko igrajo s sošolci in sodelujejo pri popoldanskih dejavnostih. Pri učenju in domačih nalogah pa jim pomagajo prostovoljci Slovenske filantropije,« pravi ravnatelj OŠ Livada Goran Popović. Ker ostajajo v družbi vrstnikov, se lahko med igro izkažejo, tudi če ne znajo jezika ali ne obvladajo učne snovi, obenem pa je to dobro tudi za njihovo socializacijo.

Nesmiselni zaplet

Ravnatelj je pristojne že od septembra opozarjal na nesmiselno situacijo, zaradi katere so otroci, ki bi najbolj potrebovali sproščene stike z vrstniki, po pouku morali na kosilo v azilni dom. Tam so potem imeli na voljo le družbo odraslih. Na birokratski zaplet smo novembra opozorili tudi v Delu, vendar so nam na notranjem ministrstvu tedaj zagotovili, da je to za otroke dobro, saj da zaradi intenzivnih programov učne pomoči v azilnem domu v šoli laže sledijo pouku.

Kaj se je spremenilo? Ravnatelj Popović pojasnjuje, da se je stvar premaknila, ko so se na ministrstvo obrnili še v dobrodelnem društvu Petka za nasmeh. »Tedaj so se končno zbudili in ugotovili, da je to najbolj logična rešitev in da nikogar nič več ne stane, če poskrbi, da lahko otroci ostanejo v šoli.«

Predsednik društva Milan Jakopovič pa meni, da je bil čas primeren, saj se je iztekalo financiranje programa in je bila priložnost, da se zadeve postavijo na novo. »Ravnatelj nam je omenil, da si prizadeva, da bi otroci ostali v šoli. Pisali smo državnim sekretarjem in omenili, da lahko kosila pokrijemo s sredstvi našega društva. Tudi nam so dejali, da niso problem kosila, temveč kakovostnejša učna pomoč, ki da jo imajo na voljo v domu. Potem pa smo nenadoma izvedeli, da bodo otroci od januarja kosili v šoli.«

Na ministrstvu za izobraževanje, kjer novembra zapleta niso hoteli komentirati, zdaj pojasnjujejo, da so se za plačevanje kosil šoli dogovorili, ker so si starši, učitelji in vodstvo šole prizadevali, da bi otroci lahko obiskovali podaljšano bivanje. Na notranjem ministrstvu pa so dodali, da so jim po objavi prispevka kolegi s šolskega ministrstva predlagali, naj se otrokom to omogoči, in zagotovili, da bo to veljalo za vse šole. Z nevladnimi organizacijami, ki izvajajo programe pomoči, so se zato dogovorili, da jih bodo izvajali, ko se otroci vrnejo v azilni dom.

Neurejeno financiranje

Toda otroci so letos ostali brez druge oblike pomoči. Po pouku jim namreč ne pomagajo več zaposleni v Slovenski filantropiji, ampak prostovoljci, saj projekta, ki ga je lani financiral Unicef, ni več. Ti sicer lahko prav tako poskrbijo za otroke kot zaposleni, je že novembra opozoril Primož Jamšek, a pridejo, ko imajo čas, denimo dvakrat na teden. Otrokom iz azilnega doma pa je treba pomagati iz dneva v dan. V Unicefu pojasnjujejo, da z vlado potekajo pogajanja o nadaljevanju sodelovanja.