Za krizni center Kresnička iščejo nov dom

Do maja se mora iz hiše v Lescah izseliti center, v katerem so v 11 letih delovanja pomagali že 500 otrokom in mladostnikom.

Objavljeno
16. november 2015 19.16
Urška Repar Justin
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Lesce – Krizni center za mlade Kresnička Lesce, v katerega se lahko zatečejo otroci in mladostniki v težavah, se bo moral do maja prihodnje leto izseliti iz hiše v Lescah. Hiša, v kateri deluje že 11 let, je bila na nedavni dražbi prodana, CSD Radovljica pa zdaj za dejavnost išče nov objekt.

Potrditve, da je novi lastnik kupnino za hišo poravnal, še niso dobili, kljub temu pa so za krizni center že začeli iskati nov dom, pravi Urška Repar Justin, direktorica CSD Radovljica. Kot je dejala, se novi lastnik ne strinja, da bi center še naprej ostal na dosedanji lokaciji. Zdaj iščejo drugo hišo s petimi sobami, pisarno za osebje, dnevnim prostorom, ki bi bila čim bliže javni infrastrukturi: šoli, avtobusni postaji ...

»Glede na potrebe mladih z območja Gorenjske bi center moral ostati,« je dejala direktorica. Zdaj sta v kriznem centru, kjer lahko biva do osem otrok in mladostnikov v starosti od šest do 18 let, nameščena dva mladostnika, na leto pa jih skupaj sprejmejo od 40 do 50. V 11 letih so v kriznem centru namestili že okoli 500 otrok in mladostnikov.

Nastanitev traja do tri tedne, v tem času pa skupaj s starši otrok in mladostnikov ter socialnimi službami poiščejo ustrezno drugačno rešitev. Otroci in mladostniki se iz kriznega centra praviloma vrnejo domov, lahko jih namestijo k rejniškim družinam ali sorodnikom, nekateri se odločijo za samostojno življenje.

V kriznem centru lahko izjemoma ostanejo tudi več mesecev ali celo do leto dni, če ne najdejo druge primerne namestitve, nad nameščenimi pa dan in noč bedi pet zaposlenih. Življenje v hiši poteka po ustaljenem redu, otroci in mladi pa opravljajo enake dejavnosti, kot so jih doma, torej obiskujejo šolo, hodijo v trgovino, skrbijo za hišo in podobno.

Izvajajo tudi druge dejavnosti. Veliko zanimanja je za program za starše »neverjetna leta«, je povedala strokovna sodelavka CSD Radovljica Branka Jakšič. Za otroke in mlade, ki so v obravnavi na CSD, med šolskimi počitnicami organizirajo dnevni center in različne delavnice, a jih zaradi prostorskih, kadrovskih in logističnih omejitev lahko sprejmejo največ do 20 na dan.