Za levico nevtralen, za desnico pristranski

Vprašanja, ki so jih anketiranim postavili v okviru tokratne redne mesečne Delove ankete, so se dotikala nekaj aktualnih tem v zvezi z delom varuha človekovih pravic, policije, guvernerja Banke Slovenije in uvedbe evra.

Objavljeno
03. februar 2007 07.00
Ljubljana – V tokratni anketi Dela so anketirance med drugim povprašali, kako ocenjujejo afero z dokumenti Banke Slovenije. Kot kaže, jih trditve, da je šlo za poskus Banke Slovenije, da bi s svojimi ocenami škodila ugledu slovenske vlade, niso prepričale, saj je tej trditvi pritrdilo le 13,7 odstotka anketiranih.

Največji delež, 37,3 odstotka vprašanih, je nasprotno prepričan, da je bila objava dokumenta naperjena predvsem proti guvernerju Mitji Gaspariju.

Na vprašanje, kako ob iztekanju mandata ocenjujejo delo varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka, jih je dobra tretjina oziroma 36,9 odstotka ocenilo, da je bil dober varuh človekovih pravic in je nepristransko varoval pravice vseh državljanov. Le nekaj manj, 34,5 odstotka, pa jih je menilo, da je včasih deloval politično in se pristransko vključeval v dogajanje. Precej manj, 16,9 odstotka, jih je pritrdilo mnenju, da je bil izrazit privrženec ene od političnih opcij in je bil ves čas politično usmerjen. Brez mnenja o tej zadevi je bilo 11,7 odstotka vprašanih.

Kateri je boljši, tolar ali evro? Natančneje: Kakšno plačilno sredstvo je evro v primerjavi s tolarjem? To vprašanje pa je Delove anketirance razdelilo na tri podobno velike dele: 30,7 odstotka vprašanim je ljubši evro, saj je boljša in stabilnejša valuta, 30,3 odstotka jih pravi, da jim je bil ljubši tolar, saj je bil naš denar, 37,1 odstotka vprašanim pa se evro in tolar kot plačilno sredstvo zdita enaka. Brez mnenja o tej zadevi je bilo 1,9 odstotka vprašanih.

Anketo je izvedel Delo Stik, oddelek za tržne raziskave. Anketiranje je potekalo 1. februarja 2007 na reprezentativnem vzorcu 696 ljudi, opravila pa ga je skupina izkušenih anketarjev v računalniško podprtem studiu.

Več v današnjem tiskanem Delu