Za Lipico so si vzeli še tri mesece

Gospodarsko in kmetijsko ministrstvo po treh letih in pol potrebujeta še tri mesece.

Objavljeno
26. november 2015 22.27
Lipica
Dragica Jaksetič
Dragica Jaksetič
Ljubljana – Gospodarsko in kmetijsko ministrstvo sta si po treh letih in pol od revizije računskega sodišča vzeli še tri mesece časa, da bi ugotovili, kaj je najbolje za Lipico: javni zavod, javni gospodarski zavod ali gospodarska družba.

Opozicijski poslanci, med njimi najbolj Alenka Bratušek, Marko Pogačnik in Violeta Tomić, so včeraj raztrgali predlog o prihodnji organiziranosti Kobilarne Lipica in lipiškega turizma, kakršnega sta s podporo koalicijskih poslancev zagovarjala Aleš Cantarutti in Alojz Posedel z gospodarskega ministrstva.

Edini korak naprej, kot je dejal namestnik predsednika računskega sodišča Samo Jereb, je, da »zdaj vemo, kdo bo o Kobilarni Lipica odločal in da bo to en sam«. Ministrstvo za kmetijstvo, ki je očitno popustilo, Kobilarno Lipica prepušča gospodarskemu resorju, sicer pa predlog »o enoviti organizaciji javnega prava, ki bo na transparenten način združila vse dejavnosti v Lipici«, predvideva ali javni zavod, ali javnogospodarski zavod ali celo gospodarsko družbo, družbo z omejeno odgovornostjo. Ob tem, da predlagatelji včeraj svojega predloga niso mogli podpreti z niti eno številko, nič niso povedali o mogočih virih financiranja, niti o tem, kako bodo izgubarsko Lipico Turizem v enem letu naredili dobičkonosno. Večkrat pa so v odgovor povedali, da teh podatkov res še nimajo, a da »verujejo v to, da bo ta zgodba dobra«.

Zakon naj bi spremenili najpozneje do 28. februarja 2016. Ker se reorganizacija ne bo zgodila takoj zatem, včeraj nihče ni imel niti jasnega odgovora na vprašanje, kako bo ta čas preživela že zdaj insolventna Lipica Turizem. Samo Jereb je opozoril, da so zdaj znani le okvirni obrisi prihodnjega sistema, »v času, ko se boste odločali o zakonu, pa bi veljalo na mizi imeti že vse rešitve s podzakonskimi akti, poslovnimi načrti in tudi predstavljene številke, kaj bo to pomenilo za državni proračun«. Opozoril je na najspornejšo predpostavko, in sicer da so med tržne dejavnosti uvrstili tudi gospodarske dejavnosti kobilarne: »Samo tisti, ki upravlja konje, lahko izvaja dejavnosti, ki jih imenujete gospodarske dejavnosti kobilarne. Velja vedeti, da prihodki iz tega naslova lahko zmanjšujejo stroške javne službe, ne smejo pa se porabljati za financiranje tržnih dejavnosti, kot sta gostinstvo in hotelirstvo. To bo pomembno vplivalo na potrebe po proračunskih sredstev za izvedbo predstavljene rešitve.«