Za nakup vladnega falcona nobene ponudbe

Na javno zbiranje ponudb za prodajo vladnega letala falcon, ki se je zaključilo danes, se ni odzval noben ponudnik, so potrdili na ministrstvu za obrambo. Na ministrstvu bodo sedaj pripravili poročilo vladi, ki bo znova odločala o usodi omenjenega letala.

Objavljeno
10. februar 2011 17.47
Ti. Kr., delo.si
Ti. Kr., delo.si
Ljubljana - Za prodajo letala so se sicer v vladi odločili že februarja lani, in sicer zato, ker uporaba letala v sedanjih pogojih po njihovi oceni ni gospodarna. Novembra lani je nato vlada potrdila besedilo objave javnega zbiranja ponudb za prodajo vladnega letala falcon in besedilo osnutka prodajne pogodbe za prodajo letala. Vrednost letala je ocenjena na dobrih 16 milijonov evrov, piše STA.

Ker pa se na javno zbiranje ni odzval noben ponudnik, bo morala vlada znova odločati, kaj bo storila z omenjenim letalom. Ministrstvo je sicer objavilo tudi razpis za vzdrževanje falcona, saj sami, kot je pojasnil Aleš Sila z ministrstva, nimajo strokovnjakov, ki bi lahko skrbeli za vzdrževanje.

Na Morsu so se zaradi neuspešne odprodaje letala odločili, da z razpisom tokrat poiščejo vzdrževalca falcona, saj Mors nima strokovnjakov, ki bi lahko skrbeli za kontinuirano plovnost letala.

Letalo je vlada kupila leta 2001, tri leta pozneje pa ga je dala v najem v ZDA. Avgusta lani je letalo iz ZDA priletelo v švicarski Basel na servis, oktobra lani pa je pristalo na brniškem letališču. Po vrnitvi letala v Slovenijo so se nadaljevala pogajanja s ponudniki za najem letala, vendar je bil razpis neuspešen. Od maja lani je letalo parkirano v hangarju Slovenske vojske v Cerkljah, poroča STA.