Za nepošteno poslovno prakso (Vzajemne) globa in odvzem licence

Agencija za zavarovalni nadzor in tržni inšpektor v nadzor Finmart Direkta in Vzajemne.

Objavljeno
08. oktober 2014 22.05
Finmart Direkt, Dunajska 156 v Ljubljani, 7. oktobra 2014
Milena Zupanič, notranja politika; Erika Repovž, gospodarstvo
Milena Zupanič, notranja politika; Erika Repovž, gospodarstvo

Ljubljana – Za poslovno prakso, kot jo izvajajo zavarovalni agenti v imenu zavarovalnice Vzajemna, so predvideni visoke globe in odvzem licence za opravljanje zavarovalnih poslov, smo izvedeli na tržnem inšpektoratu in agenciji za zavarovalni nadzor. ZZZS proučuje možnost ovadbe.

Včeraj smo poročali, da poskušajo zavarovalni agenti prepričati zavarovance Vzajemne, naj sklenejo zavarovanje za težke bolezni in diagnozo rak, z lažjo, saj jim govorijo o skrčenju zdravstvenih pravic in nuji doplačevanja zdravljenja v bolnišnici in zdravil. A to ni res, zdravljenje raka v celoti krije obvezno zavarovanje (ZZZS).

Za nadzor nad zavarovalnicami in zavarovalnimi agenti je pristojna Agencija za zavarovalni nadzor (AZN). »Kakršnokoli zavajanje in napačno predstavljanje zavarovanj je zavržno dejanje, ki ga bomo v skladu z zakonom preganjali,« je povedal njen direktor Sergej Simoniti. Agentu, ki krši zakon o zavarovalništvu, AZN odvzame licenco (dovoljenje za delo), to lahko odvzame tudi podjetju – v tem primeru Finmart Direktu, ki v imenu Vzajemne trži zavarovanja –, a so pogoji bolj omejujoči. Pri zavarovalnici, v tem primeru pri Vzajemni, pa lahko AZN preveri, ali ima ustrezne notranje kontrole. Toda: »Nadzor je težko izvajati, saj je nadzornikov le 33, zavarovalnih agentov pa več kot 6000,« pojasnjuje Simoniti.

»V opisanem primeru bi lahko šlo za nepošteno poslovno prakso, ki jo zakon o varstvu potrošnikov prepoveduje,« je zapisala v odgovoru Delu glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić. Takšno prakso inšpektor podjetju prepove, predvidene pa so tudi visoke globe, za pravno osebo od 3000 do 40.000, za odgovorno osebo od 300 do 2000, za posameznika, ki stori prekršek, pa od 1200 do 15.000 evrov.

ZZZS proučuje, ali je bilo storjeno kaznivo dejanje goljufije, s čimer bo javnost seznanil v petek.

***

V današnjem Delu preberite nadaljevanje zgodbe o podjetju Finmart Direkt, ki pri trženju zavarovanja za Vzajemno zavaja zavarovance z lažnimi trditvami.