Za nov Kocbekov dom še veliko manjka

Planinsko društvo po tragičnem oktobrskem dogodku zbira pomoč za novo postojanko

Objavljeno
13. december 2017 13.00
Posodobljeno
13. december 2017 13.00
Pomoč tudi za Aeroklub

Po besedah župana Bojana Šrota na novembrski seji mestnega sveta je občina letos z 38.000 evri že pomagala tudi Aeroklubu Celje, ki mu je avgusta 2016 pogorel hangar za letala. Na decembrski seji je včeraj mestni svet sklenil, da klubu za zaključek gradnje novega hangarja dodelijo še 20.000 evrov.

Celje – »Moj obisk pri županu je bil uspešen, Celje nas bo finančno podprlo,« pravi Mirko Doberšek, predsednik Planinskega društva Celje - Matica (PD Celje Matica), ki mu je 20. oktobra pogorel Kocbekov dom na Korošici. Mestni svet je včeraj na predlog župana Bojana Šrota za gradnjo nove postojanke odobril 30.000 evrov pomoči.

A za energijsko samozadosten in do okolja prijazen dom bo društvo potrebovalo okoli 500.000 evrov. Zbiralna akcija se tako šele dobro začenja.

»Naši so Dom planincev v Logarski dolini, Frischaufov dom na Okrešlju z Orlovim gnezdom pri slapu Rinka ter Kocbekov dom na Korošici. Občina Celje nas podpira, čeprav so naše koče v občinah Solčava in Luče. Prenova Korošice je bila končana letos. Stala nas je 200.000 evrov in šele ta mesec smo vrnili zadnji obrok posojila. Že prej smo na Okrešlju zamenjali streho, obnovili Orlovo gnezdo in načrtovali obnovo Okrešlja. Po požaru na Korošici se je vse spremenilo,« pripoveduje Doberšek. A morda bodo lahko kaj naredili ceneje. V Lučah so zainteresirani za ureditev poti na planoto pod Korošico, kar bi zmanjšalo stroške helikopterskih prevozov. Za delno že izdelano pot je tudi pašna skupnost, ki čez planino Vodole vodi živino na gorsko pašo, tako da bodo zanjo morali pridobiti le še okoljevarstveno dovoljenje.

Predstavniki društva, ki v Celju deluje še od časov Avstro-Ogrske, obiskujejo podjetja. S Planinsko zvezo Slovenije se dogovarjajo o skupni akciji zbiranja pomoči za nov dom. Zveza je pripravljena plačati projektno dokumentacijo, morda bo Slovenska vojska opravila kakšen brezplačen helikopterski prevoz. V Mestnem kinu Metropol bo jutri dobrodelna projekcija filma Nosačeva svoboda. Darovati je mogoče s SMS-sporočili, odprt imajo poseben bančni račun, čakajo na razpis Eko sklada ...

Poleg občine so jim doslej posamezniki donirali 6000 evrov, manjši podjetniki 10.000 evrov. Dom je bil zavarovan za 200.000 evrov, a še ne vedo, koliko odškodnine bodo dobili. Do maja, ko bi radi začeli dela, bodo s Korošice morali spravili ostanke pogorišča, ki jih je pašna skupnost Podmežak že pripravila za helikopterski odvoz. Nato bo statik pregledal, ali je katera od kamnitih sten še uporabna, do takrat pa bi radi imeli tudi načrte.

»Arhitekti se nam oglašajo in ponujajo pomoč,« je vesel Doberšek. Pravi, da morajo pohiteti, saj lahko na 1808 metrih gradijo le med 15. majem in oktobrom. Če bodo ta čas zamudili, se bo novogradnja prestavila za leto dni. »Zgraditi želimo dom v prejšnjem obsegu in ga pripraviti na razširitev, da bi bil morda lahko kdaj odprt tudi pozimi,« dodaja Doberšek.