Za obvladovanje migracij do 9. novembra šest milijonov evrov

Podatki po njihovih navedbah ne vključujejo stroškov Slovenskih železnic, ki po ocenah do 4. novembra znašajo 2,6 milijona evrov.

Objavljeno
30. november 2015 17.16
Begunci
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Stroški slovenskih državnih organov za obvladovanje migracij so od začetka prihoda vala migrantov sredi septembra do 9. novembra znašali okoli šest milijonov evrov, so pojasnili na notranjem ministrstvu.

Med upravičenimi stroški so stroški dela zaposlenih, stroški sprejema in začasne namestitve migrantov in stroški v zvezi z opremo, za njihovo kritje pa se sredstva zagotavljajo iz tekoče proračunske rezerve.

Po podatkih na podlagi računov, ki so jih prejeli do 9. novembra, stroški znašajo okoli šest milijonov evrov, od tega stroški ministrstva za notranje zadeve predstavljajo nekaj več kot 2,4 milijona evrov, stroški drugih ministrstev pa nekaj več kot 3,6 milijona evrov, so pojasnili na ministrstvu.

Pri predvidenih stroških Slovenskih železnic, ki v omenjene podatke niso vključeni, je treba po pojasnilih ministrstva upoštevati še oceno dosedanjih stroškov vlakovnih in avtobusnih prevozov, ki po zadnjih podatkih Slovenskih železnic iz 4. novembra znašajo 2,6 milijona evrov, od tega za vlakovne prevoze 1.750.000 evrov in avtobusne prevoze 850.000 evrov. Kot so navedli na ministrstvu, sicer od Slovenskih železnic računov niso prejeli oziroma ta strošek še ni natančno specificiran.

Minister za finance Dušan Mramor je na današnji novinarski konferenci o davčnih ukrepih vlade na novinarsko vprašanje pojasnil, da stroški ostajajo v okviru tistega, kar je bilo načrtovano za obvladovanje migracij. Pojasnil je, da so za to namenili 5,8 milijona evrov sredstev in še 6,7 milijona evrov iz posebne rezerve, v okviru EU smo dobili 10,1 milijona evrov, s strani Razvojne banke Sveta Evrope pa 1,5 milijona evrov.

Glede prispevka 6,5 milijona evrov, kolikor naj bi Slovenija prispevala k tri milijarde evrov težki pomoči EU za begunce v Turčiji, o kateri so se voditelji članic EU in Turčije dogovorili v nedeljo, Mramor ocenjuje, da je to ustrezen prispevek Slovenije za reševanje begunske krize v širšem smislu.