Za ohranitev in razvoj romščine potrebna standardizacija

Ob svetovnem dnevu romskega jezika je Zveza Romov Slovenije v Murski Soboti pripravila simpozij.

Objavljeno
11. november 2011 14.40
Posodobljeno
11. november 2011 14.50
I. G., Murska Sobota
I. G., Murska Sobota

Murska Sobota - Zveza Romov Slovenije je ob svetovnem dnevu romskega jezika (5. november) pripravila dvodnevni simpozij o ohranjanju in razvijanju romščine. Predsednik ZRS Jožek Horvat Muc je povedal, da je materin jezik tudi ključ za razumevanje zgodovine in kulture Romov.

Veliko Romov v zahodni Evropi je zaradi političnih in zgodovinskih vzrokov pozabilo na svoj jezik. V Evropi živi 20 milijonov Romov, romščina pa je priznana kot uradni jezik. V Avstriji, Namčiji, Sloveniji, na Švedskem in Madžarskem ima romščina status manjšinskega jezika, v Makedoniji in na Kosovem pa je uradni jezik. Za ohranitev in razvoj romskega jezika je potrebna njegova standardizacija.

Horvat je še povedal, da se v Sloveniji skrb za romski jezik povečuje, vedno več pa je tudi piscev literature v romskem jeziku. Šolski minister Igor Lukšič je med drugim dejal, da je potrebno Romom v Sloveniji zagotoviti še tesnejši stik z materinem jeziku, tudi z literaturo iz drugih držav, prilagojeno njihovemu jezikovnemu znanju.