Za podpis Pahor pripravljen tvegati interpelacijo

Premier Borut Pahor je v odgovoru na poslansko vprašanje Zmaga Jelinčiča o reševanju vprašanja meje poudaril, da bo moral DZ sprejeti odločitev, ali želi rešiti spor glede meje ali ne.

Objavljeno
19. oktober 2009 18.35
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Ljubljana - Premier Borut Pahor je v odgovoru na poslansko vprašanje Zmaga Jelinčiča o reševanju vprašanja meje poudaril, da bo moral DZ sprejeti odločitev, ali želi rešiti spor glede meje ali ne. Po njegovih besedah je težko verjeti, da je brez razprav možno urediti to vprašanje, če se DZ ne more dogovoriti, kaj je presečni datum pri določitvi meje.

Premier je spomnil, da je tako v DZ kot v saboru potrebna dvotretjinska večina - v saboru za ratifikacijo arbitražnega sporazuma, v DZ pa za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe. Če bi bil arbitražni sporazum samo v prid Hrvaški, bi ga sabor po besedah premiera že potrdil. Vendar pa imajo tudi na Hrvaškem težave s tem dokumentov in po navedbah Pahorja je vprašljivo, ali ga bo hrvaški parlament sploh sprejel. "Jaz sem pripravljen zastaviti svojo avtoriteto in znanje, ugled, ki ostaja, da gremo naprej s sporazumom," je dejal premier.

Jelinčič je tudi poudaril, da bi morala vlada poslušati starosto slovenske politike Franceta Bučarja, ki zagovarja stališče, da bi bilo bolje, da ostane tako, kot je, in spora ne bi rešili.

Pahor se z Bučarjem ne strinja in predlaga, da pride do podpisa arbitražnega sporazuma. "Jaz imam mandat za to in sem pripravljen tvegati interpelacijo bodisi proti sebi bodisi proti vladi," je zatrdil. Če bo šel sporazum skozi DZ, naj gre na referendum pred ljudi, ki naj odločijo o usodi tega pomembnega vprašanja. "Zdaj imamo priložnost, da dosežemo pravično rešitev ali pa bomo pustili to vprašanje nerešeno," je še poudaril. "Tukaj sem zato, da branim naše nacionalne interese. In to tudi počnem," je še dodal Pahor.

Vlada pomaga najbolj prizadetim v krizi

Vlada se bori za to, da bi pomagala tistim, ki jih je kriza najbolj prizadela, zato je tudi predmet kritike. Nekateri menijo, da država namenja za socialne transferje za druge ukrepe blažitve socialnih bremen najšibkejših preveč, je v odgovoru na vprašanje poslanca Jakoba Presečnika v zvezi z varčevanjem vlade pojasnil Borut Pahor.

Presečnik (SLS) je v vprašanju poudaril, da se socialni položaj slovenskih državljank in državljanov slabša. Brezposelnost naj bi se po njegovem prepričanju prihodnje leto dvignila na 10,9 odstotka, to je na 105.000 brezposelnih. Obeti gospodarske rasti niso najboljši, prebivalstvo pa se po Presečnikovih besedah na to odziva z varčevanjem.

 

"In kako se odziva vlada? Zaradi krize sicer predlaga nekatere varčevalne ukrepe, vendar z interventnim zakonom posega na področje usklajevanja transferov posameznikom in gospodinjstvom, to pomeni, na področje socialno najšibkejšega sloja prebivalstva," je bil kritičen Presečnik. Ob tem je opozoril, da bo vlada očitno reševala državni proračun z neusklajevanjem socialnih transferov.

 

"Drugo področje, na katerem bomo reševali državni proračun, so očitno mlade družine in otroci. Ukrep sofinanciranja plačila vrtca v višini 50 odstotkov na otroka, ki je dopolnil pet let se namreč prelaga za eno leto," je izpostavil poslanec.

 

Sprašuje se, zakaj je vreča državnega proračuna prazna le za nekatere, za druge pa je vsakič dovolj polna? "Dvigujete plače sodnikom, proračunsko postavko izdatki za blago in storitve povečujete za pet odstotkov na 914 milijonov evrov, podpostavko za pisarniški in splošni material za 20 odstotkov na 139 milijonov evrov, varčujete pa na družinah, otrocih in socialno ogroženih slojih prebivalstva," je še opozoril Presečnik.