Za reševanje humanitarne krize v Libiji bo Slovenija namenila 50.000 evrov

Zunanje ministrstvo je v danes pozvalo libijskega voditelja Moamerja Gadafija k odstopu in ustavitvi nasilja. Sporočili so, da bo Slovenija v podporo aktivnostim Urada visokega komisarja Združenih narodov za begunce za reševanje humanitarne krize v Libiji in sosednjih državah namenila 50.000 evrov.

Objavljeno
05. marec 2011 17.59
Ne. Š., delo.si
Ne. Š., delo.si
Ljubljana - Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) je v izjavi izrazilo veliko zaskrbljenost zaradi razvoja dogodkov v Libiji. Ti po njihovem dobijvajo "značilnosti vse večje varnostne in humanitarne krize". Libijskega voditelja Moamerja Gadafija so zato pozvali k odstopu in takojšnji ustavitvi vseh vojaških akcij ter hudih kršitev človekovih pravic proti upornikom in demonstrantom. Po ocenah mednarodnih človekoljubnih organizacij naj bi v akcijah umrlo že 6.000 ljudi, zaradi kritičnih razmer pa jih je bilo prisiljeno državo zapustiti 160.000, piše STA.

MZZ pri tem poudarja, da je zaščita lastnih državljanov primarna odgovornost vsake države. V primeru, da tega država ne stori oziroma je odgovorna za najhujše kršitve človekovih pravic in zločine proti civilnemu prebivalstvu, je odgovornost za njihovo zaščito na strani mednarodne skupnosti. Pomemben del slednje je po mnenju ministrstva zagotovitev individualne kazenske odgovornosti na mednarodni ravni. "Hudodelstva zoper človečnost ne prizadenejo le prebivalcev Libije, temveč zadevajo vest vseh nas, zato ne smejo ostati nekaznovana," menijo na MZZ.