Za smrt bolnika svojci zahtevajo visoko odškodnino

Zaradi zdravniške napake svojci umrlega od šempetrske bolnišnice zahtevajo dobrih 354.000 evrov odškodnine.

Objavljeno
07. junij 2017 11.58
Šp. B., STA
Šp. B., STA
Nova Gorica Tri leta in pol po smrti Steva Petrovića zaradi pljučnega raka se je v torek na Okrožnem sodišču v Novi Gorici začel sodni postopek, v katerem svojci pokojnika od šempetrske bolnišnice zahtevajo dobrih 354.000 evrov odškodnine. Prepričani so, da je bolnišnica v tem primeru ravnala nestrokovno, pišejo današnje Primorske novice in Slovenske novice.

Svojci pokojnega Steva Petrovića, ki je po več kot enoletnem napačnem zdravljenju 31. decembra leta 2013 umrl zaradi pljučnega raka, so proti šempetrski bolnišnici vložili civilno tožbo po tistem, ko je Zavarovalnica Triglav, pri kateri ima šempetrska bolnišnica zavarovano odgovornost, odklonila plačilo odškodnine, čeprav je bolnišnica pred tem že priznala zdravniško napako.

Pooblaščenec tožečih, odvetnik David Sluga, je ob začetku sodnega postopka za Primorske novice pojasnil, da je bolnišnica opustila dolžno strokovno ravnanje medicinske stroke ter kršila pojasnilno dolžnost. Sodišču je predlagal, naj za dokazne namene pridobi izvedensko mnenje medicinske stroke ter vso medicinsko dokumentacijo pokojnika, ki jo hranita bolnišnici na Golniku in v Šempetru pri Gorici.

Predlagal je tudi zaslišanje specialistke pulmologinje Zlate Remškar, ki je že v predsodnem postopku izdelala izvedensko mnenje, v katerem je ocenila, da je zaradi nestrokovnega ravnanja v šempetrski bolnišnici nastopila prezgodnja smrt tedaj 56-letnega Petrovića, ter pulmologa Marjana Šadla, ki je Petrovića napotil na zdravljenje na Golnik.

Pooblaščenec šempetrske bolnišnice, odvetnik Bruno Krivec, je zavrnil odškodninski zahtevek tožečih strank in zanikal očitke iz civilne tožbe, ki ne izvirajo iz nedopustnega ravnanja bolnišnice.

Že januarja letos pa je postala pravnomočna obtožnica proti pulmologu Damjanu Birtiču, ki jo je novogoriško tožilstvo vložilo zaradi malomarnega zdravljenja Petrovića. Obtožbo proti zdravniku so spisali s pomočjo številnih dokazov, ki so jih pridobili v preiskavi. Med njimi je tudi izvedensko mnenje specialistke pulmologinje Zlate Remškar, ki ga je pripravila na zaprosilo šempetrske bolnišnice in v njem zapisala, da bolnik ni bil obravnavan optimalno.

Po navedbah Primorskih novic bodo priče zaslišali predvidoma v začetku oktobra, ko se bo nadaljevala obravnava.