Za smučišče 2864 Bohinj izdano gradbeno dovoljenje

Gre za prvo slovensko integralno smučišče z najnovejšo tehnologijo žičniških naprav in naprav za zasneževanje.

Objavljeno
20. avgust 2014 13.53
račič Trajnostno v Bohinj
Blaž Račič, S. P., Delo.si, STA
Blaž Račič, S. P., Delo.si, STA
Bohinjska Bistrica − Družba 2864 Bohinj je po številnih zapletih in več letih pridobivanja vseh potrebnih soglasij vendarle dobila gradbeno dovoljenje za novo smučarsko središče nad Bohinjsko Bistrico. Od izvorne zamisli so minila več kot tri leta, letošnjega decembra pa bi lahko smučišče vendarle zaživelo, če bi država odobrila tudi sofinanciranje.

»Po zapletih, povezanih z redkimi posamezniki, ki so na vse pretege nagajali in poskušali blokirati gradnjo smučišča, je danes veseli dan: ministrstvo za infrastrukturo in prostor je investitorju izdalo gradbeno dovoljenje,« so danes sporočili iz družbe 2864 Bohinj.

Smučišče na 1,5 milijona kvadratnih metrih

Kot je poudaril direktor 2864 Bohinj Boštjan Čokl, so projekt že od samega začetka pripravljali skladno z zakonom o spodbujanju tujih neposrednih investicij. Skupaj s tujim partnerjem tako v kratkem pričakujejo še sklep komisije ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo o ustreznosti projekta za dodelitev finančnih spodbud po omenjenem zakonu.

»Ključno je, da bi bilo z zaprto finančno konstrukcijo prve faze v vrednosti 30 milijonov evrov možno že letos decembra uživati na najsodobnejšem smučišču v Sloveniji,« je poudaril Čokl. Smučišče, v katero bo vložil Leitner Spa, drugi največji svetovni proizvajalec žičniških sistemov, se bo razprostiralo na na več kot 1,5 milijona kvadratnih metrih površin med Bohinjsko Bistrico in Soriško planino.

Žičnice bodo obratovale čez vse leto

Gre za prvo slovensko integralno smučišče z najnovejšo, najbolj dovršeno tehnologijo žičniških naprav in naprav za dodatno zasneževanje, obljublja Čokl in dodaja, da bo največje slovensko smučišče obsegalo vse, od prenovljenega žičniškega perona za prihod na smučanje z vlakom do ogrevanih garderobnih omaric, parkirne hiše, restavracij, razglednih ploščadi in snežnega parka.

Krožno-kabinske desetsedežne žičnice bodo obratovale čez vse leto. Temelj poletne ponudbe bo predstavljal kolesarski park, zasnovan v sodelovanju s svetovno priznanim podjetjem Whistler Gravity Logic iz Kanade.

Poletno ponudbo bodo dopolnjevali tematski park, urejene sprehajalne poti na grebenu z edinstvenimi pogledi od Jadranskega morja do Triglava ter restavrirana vojaška karavla, povezovalni bunkerji in druge zanimive vojaške ostaline.