Za soboto napovedan protest proti žični ograji v Istri

Facebook skupina Proti bodeči žici v Istri in drugod je sicer namenjena vsem, ki se povezujejo in organizirajo proti delitvi Istre.

Objavljeno
15. december 2015 14.19
S. P.
S. P.
Piran − Nezadovoljstvo krajanov s postavitvijo žične ograje na Primorskem se očitno stopnjuje. Na družbenem omrežju facebook je tako nastala skupina Proti bodeči žici v Istri in drugod ter za soboto napovedala shoda »Proti žici, za humano Evropo« v Brezovici pri Gradinu in Dragonji.

Prvi del shoda bo predvidoma potekal ob 11. uri v naselju Brezovica v koprskem zaledju in bo imel poudarek na kulturnem programu, za 14. uro pa je predvideno nadaljevanje shoda v vasi Dragonja tik ob istoimenskem mejnem prehodu s Hrvaško. Svojo udeležbo oziroma zanimanje za dogodek je doslej izrazilo slabih 30 ljudi.

Facebook skupina Proti bodeči žici v Istri in drugod je sicer namenjena vsem, ki se povezujejo in organizirajo proti delitvi Istre z bodečo žico ali drugimi preprekami, izhaja iz objave na tem družbenem omrežju. Zapis je v slovenščini ter v hrvaškem in italijanskem jeziku.

V območnem odboru stranke Solidarnost za Slovensko Istro pa so opozorili na »vsestransko škodljivo politiko varovanja slovenskih obmejnih območij s postavljanjem žične ograje na meji s Hrvaško. Istrani smo se v preteklosti takšnim poskusom − na legalne in tudi nelegalne, a legitimne načine − že upirali in verjamemo, da bo tako tudi zdaj,« so napovedali.

Slovensko vlado so pri tem pozvali, da upošteva vse negativne učinke, ki jih ima žična ograja na lokalno prebivalstvo in medsosedske odnose, slovensko gospodarstvo in turizem, prometno povezanost, kulturne izmenjave, okolje, predvsem na divje živali in vodo, ter da na podlagi slovenske ustave in medkulturnih vrednot, ki jim želi slediti slovenska družba, odstrani rezilno žico s celotne slovensko-hrvaške meje.