Za »svetovni« muzej krasa prihodnje leto milijon evrov

Ponovno narašča obisk Italijanov, v vzponu pa so še vedno bolj oddaljeni trgi, najbolj južnokorejski.

Objavljeno
01. oktober 2013 19.52
lvu_POSTOJNA
Dragica Jaksetič, Delo
Dragica Jaksetič, Delo

Postojna – Postojnska jama bo v prihodnjem letu v posodobitve investirala pet milijonov evrov. Največja naložba ne bo svetovni muzej krasa, ki ga bodo odprli predvidoma že pred turistično sezono, pač pa popolna prenova jamske razsvetljave.

Prihodnje leto bodo v družbi Postojnska jama s približno 800.000 evrov koncesnine še prenavljali jamsko železnico. Prenovili bodo tudi čakalnico in promenado, prvič pa bo po tirih zapeljala tudi prva popolnoma prenovljena brezpilotna lokomotiva s sinhronim motorjem.

Vse ostale naložbe bodo pokrili z ustvarjenim dobičkom. Največja bo popolna prenova razsvetljave v jami, ki jih bo stala tri ali 3,5 milijona evrov, ter dokončanje, po besedah predsednika upravnega odbora Postojnske jame Marjana Batagelja, ne evropskega, pač pa »svetovnega« muzeja krasa. Zanj bodo prihodnje leto porabili milijon evrov. Skupaj z že opravljenimi deli (nova streha, pročelja, del infrastrukture), bo ta muzej vreden več kot dva milijona evrov, odprli pa ga bodo predvidoma pred prihodnjo turistično sezono.

Za agresivni marketing odšteli 800.000 evrov

Postojnsko jamo bo že ta mesec obiskal polmilijonti obiskovalec, saj je v prvih devetih mesecih leta jamo obiskalo 3,6 odstotka več turistov kot lani. Medtem ko so evropski turisti v povprečju v upadu, ponovno narašča obisk Italijanov, v vzponu pa so še vedno bolj oddaljeni trgi, najbolj južnokorejski. Avgusta je jamo obiskalo kar 119.000 gostov, po 28 letih ponovno več kot 6000 gostov v enem dnevu. V Postojnski jami, kot je včeraj pojasnil Marjan Batagelj, so popolnoma pomladili svojo komercialno službo, ta ukrep ter 800.000 evrov, porabljenih za agresivni marketing, pač prinašajo rezultate.

Zadržali so obisk skupin in domačih gostov. K večjemu obisku domačih so prispevala tudi avgusta izležena jajčeca človeške ribice. Največjo rast števila obiskovalcev so zaznali v Vivariju, letos jih bo že 87.000 (leta 2010 28.600), ponovno narašča tudi obisk jame pod Predjamskim gradom. »Evrobasket je bil dvorezen meč,« je ocenil Marjan Batagelj.

Odnesel jim je namreč del skupinskih gostov, občinstvo množičnih športov pa bolj kot naravna dediščina zanima kaj drugega, to pa ni tip gostov, ki si jih v Postojni najbolj želijo. »Znano je, da je v Sloveniji največ skupinskih gostov septembra, ki pa letos niso dobili prostih kapacitet. Podobne prireditve bomo podpirali še naprej, veljalo pa bi razmisliti, ali jih ne bi organizirali oktobra ali novembra,« pojasnjuje Marjan Batagelj.

Družba Postojnska jama bo v državni proračun ter proračuna občin Postojna in Pivka ob približno 20.000 več gostih kot jih je bilo lansko leto, za letošnje leto vplačala več kot 5,3 milijona evrov vseh dajatev, od tega 2,5 milijona evrov koncesnine, ki se plačuje od prodanih vstopnic. Prihodnje leto, ko bo delež koncesnine preskočil s 30 na 35 odstotkov, bo Postojnska jama ob pogoju, da bo obisk povečala še za 30.000 gostov, že dosegla najvišjo mogočo koncesnino, to je tri milijone evrov.