Za Türka arbitražni sporazum dober

Predsednik republike Danilo Türk je predlog arbitražnega sporazuma o reševanju meje s Hrvaško danes znova ocenil kot dober, ki ustvarja možnost pravične rešitve vprašanja meje v korist obeh držav.

Objavljeno
16. oktober 2009 18.23
Mo. B./STA
Mo. B./STA
Ljubljana  - Predsednik republike Danilo Türk je predlog arbitražnega sporazuma o reševanju meje s Hrvaško danes znova ocenil kot dober, ki ustvarja možnost pravične rešitve vprašanja meje v korist obeh držav. Glede dinamike sprejemanja sporazuma je predsednik ocenil, da "včasih predolga odlašanja pomenijo odmikanje" in izrazil upanje na podpis v nekaj tednih.

Kot je poudaril Türk, je bil arbitražni sporazum, o katerem danes govorimo, pripravljen že junija in da ga je on sam že takrat ocenil kot dobrega. Pri tej oceni vztraja tudi danes in ne deli mnenja staroste slovenske politike Franceta Bučarja, ki je nedavno ocenil, da je predlagani sporazum zelo slab in tudi škodljiv za Slovenijo.

Kot je sicer danes opozoril predsednik Türk, postopek v zvezi z arbitražnim sporazumom še poteka tako v Sloveniji kot na Hrvaškem, kjer pa še ni doseženo pooblastilo za podpis sporazuma. V tem trenutku še ni jasno, ali na Hrvaškem obstaja dovolj politične volje za podpis, je opozoril predsednik in hkrati ocenil, da "bi bilo prav, da se v kratkem razjasni, ali je podpis tega sporazuma možen".

Predsednik pa je danes tudi izpostavil, da sam podpis še nikakor ne pomeni konca procesa, saj bo nato potrebna še ustrezna verifikacije sporazuma, ki bo prišla na vrsto po samem podpisu. Gre za pomemben politični sporazum, ki terja verifikacijo v državnem zboru, sicer pa se zdi predsedniku sprejemljiva tudi ideja o razpisu referenduma na to temo.

"Včasih predolga odlašanja pomenijo odmikanje in verjamem da je to tisto, na kar je mislil predsednik vlade," je menil Türk o četrtkovem opozorilu premiera Boruta Pahorja Hrvaški, da bi morebitnemu nepodpisu arbitražnega sporazuma o reševanju meje zelo verjetno sledile "nepredvidljive posledice", ki bi poslabšale položaj v celotni regiji.

"Bil bi zato, da se ta proces vodi z neko ustrezno, normalno dinamiko in da se pripelje do stopnje podpisa v nekaj tednih," je dejal predsednik, ki pa v primeru morebitnih zapletov ne vidi "nobenih groženj in nobenih posebnih nevarnosti". Verjame namreč, "da imamo v tem delu Evrope dovolj modrosti, da znamo svoje medsebojne odnose uravnavati na miren in zbran način in seveda tudi s tem pokazati, da lahko ne samo obravnavamo vprašanja, ampak tudi kakšno rešimo".

Glede vprašanja o posledicah morebitnega padca arbitražnega sporazuma predsednik danes ni želel razmišljati, saj hipotetična razmišljanja o različnih možnih razpletih v tem trenutku po njegovem "niso ravno zaželena". Do zapletov tako v odnosih med državama kot tudi širše bi vsekakor zagotovo prišlo, je dejal, a o tem ne želi ugibati.