Za ustavnega sodnika štirje kandidati

Na urad predsednika Slovenije so na poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za sodnika ustavnega sodišča prispeli štirje predlogi. Med kandidati so Lucijan Bembič, Rado Bohinc, Damjan Gantar in Marko Novak.

Objavljeno
18. februar 2011 12.32
Ti.K., delo.si
Ti.K., delo.si
Ljubljana - Predsednik republike Danilo Türk bo v zvezi s prejetimi predlogi v skladu z običajno prakso opravil posvetovanja s poslanskimi skupinami državnega zbora. V skladu z zakonom o ustavnem sodišču bo državnemu zboru predlagal kandidata za prosto mesto ustavnega sodnika izmed prejetih predlogov, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata, piše STA.

Kot so zapisali v uradu rpedsednika republike, so vsi štirje možni kandidati, nekdanji generalni državni pravobranilec Lucijan Bembič, rektor Univerze na Primorskem Rado Bohinc, višji sodnik Damjan Gantar in Marko Novak z Evropske pravne fakultete v Novi Gorici, evidentirani na lasten predlog.

Poziv predsednika republike za zbiranje predlogov možnih kandidatov za ustavnega sodnika je bil v Uradnem listu objavljen 17. decembra lani. 24. maja se namreč izteče devetletni mandat ustavnemu sodniku Jožetu Tratniku.

Po zakonu je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let.

Ustavno sodišče je sicer sestavljeno iz devetih sodnikov, ki jih na predlog predsednika republike izmed pravnih strokovnjakov za dobo devetih let izvoli državni zbor. Ustavni sodniki na to funkcijo ne morejo biti ponovno izvoljeni. Naslednji, ki bo končal delo ustavnega sodnika, je Miroslav Mozetič, ki mu bo mandat potekel oktobra 2016.