Za več kot desetino se je podražila elektrika

Decembra letos je bilo življenje za 0,7-odstotka dražje kot decembra lani, povprečna letna inflacija je bila 1,8-odstotna.

Objavljeno
30. december 2013 12.42
suhadolnik elektrika
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Milka Bizovičar, gospodarstvo

Ljubljana - Decembrska inflacija je bila na medletni ravni 0,7-odstotna, so izračunali na statističnem uradu, pri tem pa pojasnjujejo, da je tako nizka stopnja predvsem posledica decembrskih popustov pri oblekah in obutvi ter nižjih cen zdravstvenega zavarovanja. Povprečna letna stopnja inflacije je bila 1,8-odstotna, kar je 0,8 odstotne točke manj kot v letu 2012. V letu 2012 so se življenjski stroški podražili za 2,7 odstotka.

Podrobnejši podatki kažejo, da se je letos blago dnevne porabe podražilo za 2,2 odstotka, cene poltrajnega in trajnega blaga pa so nižje za 2,4 oziroma 2,3 odstotka.

»Najvišjo letno rast cen smo v letu 2013 zabeležili v skupini stanovanje (za 5,2 odstotka). Sledile so skupine alkoholne pijače in tobak (3), hrana in brezalkoholne pijače (2,2), gostinske in nastanitvene storitve (1,4) ter zdravje (0,2),« navajajo na statističnem uradu. Med izrazitejšimi pocenitvami izpostavimo obleko in obutev (2,9), komunikacije (1,5) in stanovanjsko opremo (0,9).

Stroški, povezani s stanovanjem so k inflaciji prispevali skoraj 0,7 odstotne točke. Daleč največ se je podražila električna energija, in to za 12,6 odstotka, komunalne in druge storitve so dražje za 7,7 odstotka. Na drugi strani se je pocenilia, za 2,3 odstotka, daljinska energija.

Med hrano in brezalkoholnimi pijačami je navzgor najbolj izstopala rast cen zelenjave, in to za pet odstotkov, mleko, mlečni izdelki in jajca so se podražili za 4,3 odstotka, skoraj toliko pa tudi meso. Cenejše kot pred letom dni je bilo le sadje, za 1,5 odstotka.

Med podražitvami na letni ravni so izstopale še višje cene finančnih storitev (za 7,5 odstotka), letalskega potniškega prevoza (6,1), vzdrževanja in popravila vozil (5,4), cestnega potniškega prevoza (5,1 %).

V letu 2013 se je najbolj pocenilo zdravstveno zavarovanje, skoraj za petino, nižje pa so tudi cene oblek in obutve (za 2,9 odstotka). Rabljeni osebni avtomobili so cenejši za osem odstotkov, telefonski in drugi aparati pa za sedem odstotkov.

Decembrska inflacija je bila najnižja v letošnjem letu - v povprečju so bile cene nižje za 0,9 odstotka v primerjavi z novembrom. Obleka in obutev sta se zaradi popustov pocenili za skoraj devet odstotkov, pocenili so se med drugim tudi novi avtomobili, sadje in oprema za šport. Podražili pa so se med drugim naftni derivati in zelenjava.

Medletna inflacija je nižja od pričakovanj, povprečna letna inflacija pa je skladna s septembrsko napovedjo Urada za makroekonomske analize in razvoj, navajajo v uradu. Nizka rast cen ob koncu leta nakazuje, da bo inflacija ostala umirjena tudi v prihodnjem letu, ko ne pričakujejo pritiskov na rast cen niti zaradi gibanja gospodarske aktivnosti niti zaradi gibanj na trgu dela. Rast cen so tudi letos zaznamovali ukrepi na davčnem področju; na primer julijski dvig DDV, ki je po oceni urada k celoletni inflaciji prispeval okoli 0,7 odstotne točke.