Za več življenja v mrtvicah reke Mure

Izkop mulja bo po besedah predstavnikov zavoda za varstvo narave podaljšal življenjsko dobo pilotnih mrtvic.

Objavljeno
12. avgust 2013 17.07
Dejan Karba, Murska Sobota
Dejan Karba, Murska Sobota
Ljutomer – Na območju mrtvic Mure ob Petišovskem jezeru in na delih mrtvice Nagy Parlag v okolici Petišovec so včeraj začeli sekati odvečno zarast in čistiti mulj. V okviru projekta Ohranjanje in upravljanje sladkovodnih mokrišč v Sloveniji (Wetman) bodo do oktobra odstranili približno 54.000 kubičnih metrov materiala.

Izkop mulja iz okopnelih delov mrtvic, ki niso več pomembnejši habitati ogroženih rastlinskih in živalskih vrst, bo po besedah predstavnikov zavoda za varstvo narave podaljšal življenjsko dobo pilotnih mrtvic ter izboljšal stanje habitatov tarčnih ogroženih rastlinskih in živalskih vrst, ki bodo obnovljene dele mrtvic naselile v nekaj letih po izvedbi. Dela opravlja družba Pavčnik, stala bodo približno 140.000 evrov.

Goran Šoster, direktor Prleške razvojne agencije (PRA) pozdravlja projekt Wetman, a hkrati opozarja: »Če bi Mura imela možnost razlivanja kot včasih bi bilo napačno in neprimerno kar koli delati z mrtvicami, saj bi te imele svoj stoletni proces nastajanja in izginjanja. Mrtvico si reka namreč izdolbe sama in jo potem sčasoma sama zamulji, tako da nastane kopno, tipično mokrišče.«

A Šoster pravi, da zaradi vseh posegov regulacije tega naravnega procesa že dolgo ni več. »Zato je obnavljanje mrtvic smiselno, saj se z občasnim izkopavanjem mulja ohranja vodnatost širšega zaledja reke. Ta bi v nasprotnem primeru pojenjala in absorbcija poplavnih vod bi se precej povečala.« Problem Mure je, da voda hitro izgine prav zaradi tega, ker ni več naravne rečne dinamike, pravi Šoster: »S tem so povezani tudi vodostaji podtalnice. To je zelo kompleksen sistem, ki ga s projekti, kot je Wetman, poskušamo približati naravnemu.«

Z izkopanim materialom bodo po besedah Aleksandra Korena iz republiškega zavoda za varstvo narave vzpostavili obrežno plitvino in tako ekološko sanirali brežine bližnje gramoznice Lakoš.