Za večji odkup domače pšenice

Nezadovoljni kmeti terjajo trdnejše dogovore z odkupovalci, predelovalci pa tudi trgovci.

Objavljeno
21. december 2015 21.22
reu-ROMANIA-GRAINS/
Marjeta Šoštarič
Marjeta Šoštarič
Ljubljana – Med strateškimi cilji slovenskega kmetijstva v novem srednjeročnem obdobju je tudi povečan odkup doma pridelane pšenice. V petih letih naj bi se tudi po zaslugi delujoče žitne verige povečal na 130 ton (letos približno 80.000 ton).

Žitna veriga je zadnjih nekaj let pozitivno vplivala na tehnologijo, ožji sortni izbor žit, ki jih sejejo pridelovalci, na večjo pridelavo in prodajo domačim porabnikom in s tem kakovostnejšo preskrbo domačega trga, so se strinjali udeleženci letošnje žitne konference.

A so na njej, kljub povabilu organizatorjev, Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, manjkali predstavniki kmečkega sindikata. Iz protesta, ker so tako hoteli opozoriti na svoje nezadovoljstvo z delovanjem žitne verige. Zato je kmetijski minister Dejan Židan napovedal še pred koncem leta delovni sestanek s predstavniki posameznih členov verige, da na njem razčistijo nesoglasja in se dogovorijo, kako premagati ovire do boljšega (so)delovanja.

Največja težava določitev odkupnih cen

»Zaznal sem, da uspeh žitne verige deležniki zelo različno ocenjujejo. Predstavniki kmetov so se, denimo, kar veliko spraševali o smiselnosti tega delovanja, zato je pomembno poiskati odgovor na vprašanje, kaj torej storiti, da bi veriga, ki smo jo začeli leta 2010, delovala bolje. Vsi se sicer strinjajo, da je prinesla določene rezultate, kot je, recimo, boljši sortni izbor, primeren slovenskim podnebnim razmeram. Tudi tehnologija je po njeni zaslugi na višji ravni, kar nekaj je tudi namenske proizvodnje,« je našteval minister Židan po včerajšnjem sestanku v prostorih ministrstva. Največja težava je po njegovem še vedno način določitve odkupnih cen: »Ker se zanjo ne dogovorijo vnaprej, se dogovori sklepajo zadnji trenutek, ti pa so večinoma neuspešni.«

Nujno povezovanje malih pridelovalcev

Predstavitev mnenj in potem iskanje rešitev za preseganje različnih pogledov, da bi žitna veriga delovala še naprej, sta pomagali k dogovoru, s katerim so se vsi strinjali: da je smiselno nadaljevati to verigo in po možnosti k njej pritegniti še trgovinsko zbornico. Ministrstvo bo, tako minister, posredovalo ustrezen predlog omenjeni zbornici in se, če bo treba, z njo tudi dogovorilo za konkretno sodelovanje.

Nujno se bo natančneje dogovoriti, kako naj žitna veriga nadaljuje delo v letu 2016. »Nejasnosti, ki se pojavljajo, bo treba odpraviti, in to z intenzivnimi pogovori med vsemi udeleženimi,« je poudaril minister Židan in priznal, da je pri pridelovalcih še vedno največja pomanjkljivost nepovezanost malih pridelovalcev, kar ti že sami spoznavajo, »ko vidijo potrebo po bolj enotni in organizirani prodaji kupcem«.