Za velerastlinjake naenkrat v igri tudi Dobrovnik

Petinsedemdesetmilijonska gradnja 30 hektarjev rastlinjakov je še vedno zelo negotova.

Objavljeno
13. februar 2018 08.49
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Lendava – Ob obisku 15-članske skupine evropskih poslovnežev s področja pridelave rastlin v rastlinjakih, ki si je prejšnji teden ogledala lokacijo, za katero občina Lendava že skoraj leto dni pripravlja podrobni prostorski načrt za gradnjo rastlinjakov, se je znova pokazalo, da je bila večina napovedi avstrijskega vrtnarskega podjetja Herneth Gartenbau prenapihnjenih ali neresničnih.

Če bi obljube Güntherja Hernetha in omenjenega podjetja držale, bi v Lendavi že štiri mesece gradili, tako pa ni bila sprejeta še nobena odločitev za naložbo, znani niso ne investitorji in ne lokacija gradnje rastlinjakov.

Günther Herneth je lani spomladi zagotavljal, da ima končano finančno konstrukcijo v višini približno 75 milijonov evrov, da je njegov partner Ikea Europa, ki bo zagotovila večino denarja, in da bo projekt prinesel okrog 600 delovnih mest.

Svetniki so takrat podprli podpis pisma o nameri, a se je nato najprej zavleklo pri spremembi občinskih načrtov, za katero bi morali opraviti celovito presojo vplivov na okolje, pozneje pa se je izkazalo, da Herneth sam nima denarja za naložbo in da z Ikeo ni imel in še vedno nima nobene pogodbe ali dogovora o naložbi ali dobavi rastlin.

Poleg tega je malo verjetno, da bi investitorji lahko dobili v najem, zakup ali bi kupili 42 hektarjev državnih polj, o katerih so skupaj z občino začeli delati račune brez krčmarja. Te površine ima v zakupu Kmetijsko gospodarstvo Lendava, njegov lastnik in direktor Jožef Magyar pa ne namerava odstopiti od zakupa in pravi, da je škoda z rastlinjaki pozidati toliko prvovrstne kmetijske zemlje, ko pa je v bližini dovolj površin slabše kakovosti.

Sklad kmetijskih zemljišč zakupa ne more odpovedati pred iztekom pogodbe, če ne kršijo pravil, tako velikih kompleksov kmetijskih površin pa tudi ne prodaja, nam je dejala direktorica sklada Irena Šinko. »Te površine bi tako investitorji lahko dobili le, če bi se tako odločilo na ravni vlade.«

Sestanki na ministrstvu

Zaradi vseh zadržkov je skupina, ki je zdaj obiskala Lendavo, na gospodarskem ministrstvu kot možno lokacijo omenjala tudi Dobrovnik, so nam sporočili z ministrstva, a tako na kmetijskem kot na gospodarskem ministrstvu pravijo, da je bil obisk bolj informativen in da so se zanimali za pogoje gradnje rastlinjakov in poslovanja v državi na splošno. Neuradno smo izvedeli, da je skupino, ki naj bi ustanavljala nekakšen konzorcij za gradnjo kompleksa rastlinjakov »nekje v Evropi«, vodil predstavnik nizozemskega vrtnarskega veletrgovca Royal Lemkes, da so bili v skupini nekaj večjih nizozemskih proizvajalcev rastlin v rastlinjakih dva predstavnika Ikee in predstavnik Hernethovega slovenskega podjetja Christian Rossmann, spremljal pa jih je še namestnik veleposlanika Nizozemske v Sloveniji. Herneth v skupini očitno nima odločujoče vloge, na naša vprašanja o projektu, obisku in njegovi vlogi pa nam ni odgovoril.

Na sestanke na ministrstvih so povabili tudi direktorja dobrovniškega podjetja Ocean Orchids Romana Ferenčaka. Ta pravi, da ni del zgodbe in da je bil poleg le kot potencialni dobavitelj Ikee, potrdil pa je, da bi bilo mogoče večje rastlinjake zgraditi v gospodarsko-kmetijski coni v Dobrovniku. »Sami imamo pripravljenih pet hektarov zemljišč za širitev svoje proizvodnje orhidej, površin za morebitne nove naložbe pa je še več, vendar so v lasti različnih lastnikov,« je dejal.

Dobrovniški župan Marjan Kardinar je za Delo potrdil, da ima občina prostorski načrt s predvidenimi večjimi površinami za rastlinjake. »Toda do nas do zdaj ni prišel nihče in nihče nas o tem ni ničesar spraševal,« je dejal župan.