Za vodstvo RTVS očitane nepravilnosti niso sistemske kršitve

Na RTVS ne zanikajo, da je v delovanju informativnega programa TV Slovenija prihajalo do nepravilnsoti.

Objavljeno
27. september 2013 18.27
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Vodstvo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) ne zanika, da je v delovanju informativnega programa Televizije (TV) Slovenija prihajalo do nepravilnosti, so zapisali v odzivu na ugotovitve nadzornega sveta zavoda. A kot pravi vodstvo, so očitane nepravilnosti daleč od sistemskih kršitev in so večinoma že odpravljene.

Člani nadzornega sveta RTVS so namreč na seji, ki so jo imeli v sredo, pregledali končno revizijsko poročilo, ki je preverjalo navedbe v anonimki glede delovanja uredništva dnevnoinformativnega programa, in ugotovili večje sistemske kršitve. Ugotovili so opuščanje nadzora nad uporabo internih aktov, ki urejajo evidentiranje in priznavanje efektivnih opravljenih ur na delu ter potnih in drugih z delom povezanih stroškov. Vodstvo so zato pozvali h takojšnji odpravi nepravilnosti in k sankcijam.

Vodstvo pojasnjuje, da je uredništvo informativnega programa TV Slovenija eno od 18 uredništev RTVS, revizija pa je zajela delovanje enega samega uredništva. Poleg tega so kršitve omejene na nekaj posameznikov in ne veljajo za celoten sistem, pri očitanih kršitvah pa gre za manjše vrednosti, ki ne predstavljajo velike materialne škode za javni zavod, so dodali.

Med navedbami, za katere je revizija ugotovila, da držijo, pa niso samo take, ki so bile v škodo javnemu zavodu, ampak tudi take, ki so pričale o pravilnem ravnanju zaposlenih oziroma njihovih nadrejenih, še izsledke revizije pojasnjuje vodstvo.

Poudarili so, da so nepravilnosti, očitane v anonimki, pa tudi druge nepravilnosti v poslovanju, začeli odpravljati že pred samo anonimko oziroma pred revizijo, zato je večina nepravilnosti že odpravljena. Ostale pa bodo odpravljene v roku, ki ga je določil nadzorni svet.

Vodstvo zavoda je tudi zatrdilo, da ves čas svojega mandata izvaja postopke za vzpostavitev preglednega in predvsem racionalnega delovanja RTVS.