Za vzpenjačo 180 milijonov več kot predvideno

Zaradi dodatnih gradbenih del in zapletov pri gradnji tirne vzpenjače na Ljubljanski grad naj bi slednja mestno občino stala 1,71 milijarde tolarjev.

Objavljeno
14. december 2006 10.32
povratna vozovnica na Grad stala 480 tolarjev oziroma dva evra po novem letu
Ljubljana - Župan Zoran Janković je pred kratkim napovedal, da se bodo Ljubljančani z razvpito tirno vzpenjačo na Grad najverjetneje popeljali le nekaj dni pred novim letom. Darko Brlek, direktor Festivala Ljubljana, tega zagotovo ne more potrditi, saj čaka na uporabno in obratovalno dovoljenje, pišejo Finance.

Naložba za tirno vzpenjačo je bila predvidoma ocenjena na 1,53 milijarde tolarjev. Zaradi dodatnih gradbenih del in zapletov pri gradnji pa bo po najnovejših izračunih Festivala Ljubljana vredna 1,71 milijarde tolarjev. Glede na pogodbeno vrednost gradbenih del dodatna dela pomenijo povečanje v vrednosti 35 odstotkov, glede na celotno vrednost projekta pa za 10 odstotkov, ugotavljajo v Financah. Ker gre za dodatna dela, jih bo plačal investitor, torej MOL, pojasnjujejo na Festivalu.

Ni zamuda, le prestavitev časovnega načrta

Darko Brlek je za Finance povedal, da pri vzpenjači ne gre za zamudo pri gradnji. "V primeru predaje do konca leta 2006 se zaradi obsega del to upošteva kot prestavitev časovnega načrta, in ne zamuda pri gradnji," pravi Brlek. SCT bi moral vzpenjačo dokončati v 133 delovnih dneh, zaradi slabega vremena in nepredvidenih del zaradi pomanjkljive tehnične dokumentacije naj bi bila vzpenjača dokončana do 30. decembra oziroma v 209 delovnih dneh. Kot pišejo Finance, naj bi prihodnji teden opravili tehnični pregled, in če bo šlo vse po sreči, bo prometno ministrstvo izdalo uporabno in obratovalno dovoljenje.