Za začetek pripojitve bolnišnic, ideja tudi holding

Bolnišnica Topolšica: Razen ministrstva za zdravje so proti pripojitvi k Splošni bolnišnici Celje vsi.

Objavljeno
21. april 2017 00.49
Bolnišnica Topolšica
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Topolšica – Bolnišnica Topolšica bo delala v enakem obsegu in na isti lokaciji, vendar bo pripojena k Splošni bolnišnici Celje (SBC), ki dolgov Topolšice ne bo prevzela, je včeraj dejal predstavnik ministrstva za zdravje Tomaž Glažar. Pripojitev nameravajo izvesti junija, ko bodo k Splošni bolnišnici Jesenice pripojili tudi kranjsko porodnišnico.

Šele junija bo ministrstvo poskrbelo tudi za plače zaposlenih v Topolšici, do takrat mora v. d. direktorja Jurij Šorli dobavitelje spet prepričati, da odložijo izvršbe. Če tega že zdaj ne bi storili, bi zaposleni ta mesec ostali brez plač. Zaposleni so nad odnosom ministrstva zgroženi. Tudi zato, ker o pripojitvi k SBC do pred nekaj dnevi še niso slišali. Na včerajšnji okrogli mizi so bili jasni, da pripojitve nočejo, da gre za ad hoc rešitev, poleg tega da bolnišnica sicer dobro posluje in da jih je na dno potegnila obnova, ki pa je bila nujna.


V. d. direktorja Jurij Šorli mora dobavitelje spet prepričati, da odložijo izvršbe. Foto: Špela Kuralt

Generalni direktor Direktorata za zdravstveno ekonomiko ministrstva za zdravje Tomaž Glažar je poudaril, da s pripojitvijo rešujejo slabo finančno stanje bolnišnice, ki ima skupaj okoli šest milijonov evrov dolga, in zagotavljajo dolgoročno stabilno poslovanje bolnišnic. Za zdaj bodo pripojili Topolšico k SBC in kranjsko porodnišnico k SB Jesenice. Vse te bolnišnice imajo milijonske primanjkljaje iz preteklih let, lani je le jeseniška poslovala pozitivno.

Dejstvo, da bodo Topolšico pripojili k bolnišnici, ki ima prav tako likvidnostne težave, je zmotila velenjskega župana Bojana Kontiča, ki je dejal, da ni dovolj pameten, da bi rešil tako uganko: »Kako združiš dva, ki delata izgubo, da bosta potem delala plus? Če lahko poskrbite, da po pripojitvi SBC ne bo imela težav, potem lahko verjetno poskrbite tudi, da bi Topolšica še naprej delovala samostojno?« Glažar mu ni ostal dolžan: »Strinjam se z vami gospod župan, da niste dovolj pametni. Mi pa smo.« Dodal je, da bodo prihranki po pripojitvi nastali zaradi skupne nabave, investicij in optimizacije dela. Na Kontičevo vprašanje, ali skupne nabave niso mogoče že zdaj, je Glažar odgovoril, da so bili poskusi, da se nekateri že izvajajo, »nekateri pa pri tem nagajajo«.

Reševanje zdravstvenega sistema

Glažar je še pojasnil, da pripravljajo rešitve tudi za druge bolnišnice v slabem finančnem stanju, kot je tudi ptujska, ki ima več kot pet milijonov evrov zapadlih obveznosti. Ptujske ne morejo nikamor pripojiti, je dejal, bodo pa morali ukrepati glede vodenja. To nameravajo rešiti v vseh bolnišnicah: »Želimo urediti vodenje in upravljanje bolnišnic. Drobljenje prinaša težave. Mogoče bomo morali vzpostaviti holdinški način.«


Infografika: Delo

Edino, kar je Glažar v Topolšici zagotovil, je, da bodo zagotovljeni vsi pogoji za njen obstoj in da bo bolnišnica samostojna enota SBC. Direktor SBC Marjan Ferjanc je glede pripojitve skeptičen: »Lastnik, torej država, je dolžan finančno sanirati Topolšico, pa ne le s kreditom. Rešitve čez noč niso najboljše.« Čeprav sta vodstvi obeh bolnišnic povedali, da o tem, da je o pripojitvi že odločeno, nista ničesar vedeli, je Glažar poudaril, da so pripojitev pripravljali eno leto: »Direktor ne more ustanovitelju nalagati, kako naj dela. Če direktor misli, da ni sposoben voditi skupne bolnišnice, jo bo kdo drug.«

Obnovo bo preiskal NPU

Šorlija najbolj skrbi razvoj stroke: »Vse bolnišnice, ki so se odločile za samostojno pot, so zaživele. Prav tako ne verjamem, da bodo zaposleni, ki pri nas opravijo več kot dvakrat več dela, kot veljajo normativi, še naprej pripravljeni tako garati. Pregovor pravi, da v španoviji še pes crkne.«

Koliko časa bo Šorli še na mestu v. d. direktorja, je odvisno od ministrstva. Lahko bi postal celo direktor, bil je tudi edini kandidat na razpisu, vendar bo svet zavoda o tem odločal maja, ko bo najverjetneje znan datum pripojitve. Svet zavoda je včeraj obravnaval tudi revizijo obnove bolnišnice in ugotovil enake nepravilnosti kot že leta 2013. Šlo je za zavestno podcenjevanje vrednosti projekta, sporni so bili številni aneksi. Zadevo bodo predali nacionalnemu preiskovalnemu uradu.