Za zaplet pri porodu rekordna odškodnina

Po devetih letih razsodba v prid močno prizadetemu in njegovi družini. Skupaj bo družina dobila okoli 900.000 evrov.

Objavljeno
22. marec 2017 20.15
regent UKC MARIBOR
Suzana Kos
Suzana Kos

Ljubljana – Po devetih letih mrcvarjenja je družina iz Nove Gorice dočakala pravnomočno razsodbo v odškodninski tožbi proti Bolnišnici Postojna. Koprsko višje sodišče ji je dosodilo najvišjo odškodnino za zaplet pri porodu pri nas. Skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi bo dobila okoli 900.000 evrov.

Na današnji dan pred dvanajstimi leti se je v postojnski porodnišnici paru iz Nove Gorice rodil sin. Na svet je prišel s carskim rezom, a za ta poseg se je porodničar Robert Likar odločil šele po tem, ko je po njegovem vztrajanju pri naravnem porodu materi počila maternica. Da so jo rešili pred izkrvavitvijo, so ji morali na hitro opraviti carski rez.

Novogoričanka I. T. J. je sicer tudi prvega otroka rodila s carskim rezom. Zaradi njenih telesnih značilnosti ji je njen osebni ginekolog tudi za drugi porod napisal napotnico za carski rez. A je porodničar v Postojni vztrajal pri naravnem porodu; še več, med porodom je govoril o stroških, ki bi jih morala starša plačati sama, če bosta vztrajala pri carskem rezu. Odvetnica Novogoričanov Lucija Šikovec Ušaj je v devetih letih, kolikor so mleli ta primer zapleta pri porodu sodni mlini, ocenila, da se zdi, da je zdravnik v postopku varoval interes denarja, torej pazil na stroške porodnišnice, ne pa interesa matere in otroka. »Kar naprej je govoril o denarju in grozil, da bosta starša za carski rez morala plačati. Otroka so najprej poskušali izvleči z vakuumom, nato je materi počila maternica in to ne po brazgotini prvega reza. Mlada mati tudi ni podpisala, da se strinja z vaginalnim porodom,« povzema dogajanje med porodom odvetnica družine.

Zaradi zavlačevanja je plod utrpel hudo dihalno stisko in možganske poškodbe. Danes je dopolnil dvanajst let, v teh letih otrok nikoli ni hodil, saj je priklenjen na invalidski voziček. Ima cerebralno paralizo. Ne more ne sam jesti ne sedeti, ne more skrbeti za osebno higieno, ponoči ga je treba na dve uri obračati, da ne dobi preležanin, ima tudi hudo epilepsijo. Trajno potrebuje fizioterapijo in delovno terapijo, pomoč logopeda, njegovo komuniciranje je omejeno na »da« in »ne«, svojega stanja pa se zaveda in je umsko bister.

Prizadeta vsa družina

Koprsko višje sodišče je presodilo, sodba je že pravnomočna, da je podana odškodninska odgovornost postojnske porodnišnice zaradi kršitve pojasnilne dolžnosti zdravnika. V spornem porodu se je zgodil zaplet, ne zdravniška napaka, je presodilo sodišče. Senatu je predsedovala višja sodnica Špela Predan. Ugovor zastaranja tega primera – na prvi stopnji so se v postopku zamenjali kar štirje sodniki, ena sodnica je bila zaradi slabega dela razrešena s funkcije – je sodišče zavrnilo. Odškodnina, skupaj z zamudnimi obrestmi od marca 2008, je okoli 900.000 evrov. Dosojena je tudi materi, očetu in bratu prizadetega otroka, saj trpi tudi njihovo družinsko življenje; ta denar bo omogočil ustrezno nego otroka, ne da bi se družina morala odpovedovati drugim svojim potrebam, starši pa ne več zaskrbljeni zaradi njegove usode. Mati je prejetje sodbe sicer komentirala, dodaja njena odvetnica, da bi raje kot odškodnino imela zdravega in srečnega otroka.

Odvetnik postojnske porodnišnice Miran Škrinjar ni odgovoril na naše vprašanje, ali se bodo odločili za revizijo postopka. Odškodnina mora biti izplačana v 15 dneh. »Če je ne bodo izplačali, bomo šli v izvršbo,« napoveduje odvetnica Lucija Šikovec Ušaj.