»Za zaposlitev nevrologinje Maje Kojović ni ovir«

Poziv direktorjem, naj zaposlujejo zlasti zdravnike. Ministrstvo izda soglasje na predlog direktorja. Kojovićeva žrtev administracije.

Objavljeno
10. september 2013 23.28
LJUBLJANA 18.04. 2012 Nevrolosska klinika. Ekipa zdravnikov in zdravstvenih delavcev med operacijo. Foto: ALESS CCERNIVEC/Delo
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika

Ljubljana – »Ministrstvo za zdravje ne vidi ovir za izdajo soglasja k zaposlitvi nevrologinje na nevrološki kliniki UKC,« so včeraj sporočili z ministrstva. Sklepamo, da bo zdravnica Maja Kojović, o kateri smo pisali v Delu prejšnji teden, zaposlena v kratkem.

Po temeljitem pretresu vseh okoliščin ugotavljamo, da je (bila) zdravnica Maja Kojović, o kateri smo pisali prejšnji teden, žrtev pretirane administracije. Urgentna vloga za njeno zaposlitev, ki so jo podpisali odgovorni za delovanje nevrološke klinike, je obtičala v labirintih pisarn kadrovske službe UKC, je razvidno iz primerjanja včerajšnjih odgovorov UKC in ministrstva za zdravje.

Kadrovska služba je 17. julija nujno vlogo prejela, a je iz neznanega razloga ni preposlala na ministrstvo za zdravje. Na ministrstvu so sicer imeli redno vlogo za zaposlitev nevrologinje iz sredine junija, ki pa je niso obravnavali, saj je bil čas do konca septembra.

Dodatno pojasnilo, zakaj je nujna zaposlitev Maje Kojović prej, so poslali iz UKC na ministrstvo šele 14. avgusta, vendar ministrstvo te vloge očitno ni zaznalo kot nujne; 20. avgusta je namreč odgovorilo, naj UKC uskladi prioritete zaposlovanja med klinikami. Ko je izšel članek o brezposelni zdravnici v Delu (5. septembra), je UKC poslal dodatna pisna pojasnila za zaposlitev nevrologinje na ministrstvo, ministrstvo pa je UKC naslednji dan spet pozvalo, naj določi prioritete znotraj UKC. Hkrati je sporočilo, da bodo nujnost zaposlitve Maje Kojović upoštevali.

Kdaj bo soglasje za zaposlitev zdravnice izdano, nismo izvedeli. Prelaganje papirjev sem in tja skozi več pisarn je tako res močno poseglo v življenje zdravnice, ki je začasno brezposelna, in bolnikov, ki bi jih v tem času lahko zdravila. Zujf (zakon za uravnoteženje javnih financ) izpred treh let, po katerem se mora pod vsako zaposlitev v zdravstvu podpisati devet oseb, v resnici močno kopiči administrativne postopke, v katerih se izgubljajo potrebe ljudi.

»Zaposlujte mlade zdravnike«

Na mizah pisarn ministrstva za zdravje je še 135 vlog za zaposlitve v UKC, med njimi so vloge za 21 zdravnikov. Vendar ministrstvo ne bo obravnavalo vlog, dokler ne bo prejelo celovitih podatkov nujnih potreb, ki bodo usklajene med klinikami in inštituti. Na potezi je torej spet administracija UKC, ki mora na svojem seznamu (skupaj s stroko) določiti prioritete. »Zaposlovanje mladih zdravnikov naj bo prioriteta,« je v izjavi za javnost povedal minister za zdravje Tomaž Gantar in dodal, da se morajo o tem pogovarjati med sabo vodstva bolnišnic in posamezni oddelki oziroma klinike. Poudaril je, da ministrstvo soglasje za zaposlovanje izda na podlagi obrazložitev vodstev bolnišnic.

»Na ministrstvu za zdravje stisko vseh mladih zdravnikov razumemo in se strinjamo z že večkrat zapisanim, da se vsakič, ko se mladi zdravnik zaposli v tujini, dela škoda našemu zdravstvu. Zato z zaskrbljenostjo spremljamo politiko zaposlovanja mladih zdravnikov v javnih zdravstvenih zavodih,« polaga minister direktorjem bolnišnic na srce, naj pri zaposlovanju mladih zdravnikov ravnajo odgovorneje: »Vodstva javnih zavodov določajo, katere zaposlitve so prioritetne in nujne, ministrstvo daje le soglasje.«

Ministrstvo je, tako so sporočili, v vsej državi letos zavrnilo dve zaposlitvi zdravnikov specialistov; čakajoči v to niso všteti. Zaradi odmevnega primera zaposlovanja na nevrološki kliniki poziva »predvsem vodstvo UKC, da ravna odgovorno in pri zaposlitvah kot prioritetno opredeli zaposlovanje mladih zdravnikov ob sočasnem upokojevanju tistih, ki za upojitev izpolnjujejo pogoje«.